Minulý týden vyjeli tři hoši třetího ročníku učebního oboru opravář zemědělských strojů na 24. ročník mezinárodní soutěže ve sváření do Střední odborné školy, Frýdek-Místek. Soutěž se jmenuje Zlatý pohár Linde a soutěží v něm budoucí řemeslníci nejen z celé České republiky.

Letos organizátoři zařadili tři kategorie soutěží: Národní svářečskou soutěž, Mezinárodní svářečskou soutěž a Mezinárodní svářečskou soutěž na virtuálním trenažéru.

Kdysi slavné Pernštejnské zahradě byl navrácen její původní lesk.
Pernštejnská zahrada je znovu okouzlující. Stejně jako v dobách největší slávy

Velké Meziříčí se vydali reprezentovat Tomáš Stejskal – svařování obalovanou elektrodou, Dominik Krčál – svařování plamenem a Marek Požár – svařování v ochranném směsném plynu. Chlapci se na soutěž pod vedením mistrů odborného výcviku poctivě připravovali a výkony tomu odpovídaly. Všichni dosáhli na přední umístění a Marek Požár ve své kategorii v mezinárodní soutěži dokonce zvítězil a domů si přivezl „Zlatý pohár Linde“.

Marek si vyzkoušel i moderní disciplínu Svařování na virtuálním trenažéru, což je zajímavá technika, kdy se pomocí virtuální reality svařuje „jen jako". Takový trenažér sice škola ve Světlé nemá, ale i tak Marek předvedl pěkný výkon. „Za předvedený výkon a vynikající reprezentaci školy právem zasluhují velkou pochvalu všichni tři,“ prohlásil vedoucí odborného výcviku Ing. Jaroslav Mošner.

Za dalším úspěchem se vydali do nedaleké Třebíče dva žáci učebního oboru kuchař-číšník: Michal Krčál z druhého ročníku a Jakub Dostál z ročníku prvního.

Chiranská padesátka na výstavě v novoměstské nemocnice. Upozorňuje i na Pochod srdcem Vysočiny.
Výstava připomíná legendární Chiranskou padesátku i Pochod srdcem Vysočiny

Tamní Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč pořádá tradičně soutěž v anglickém jazyce, která je určena žákům prvních až třetích ročníků středních škol, kteří končí vzdělání výučním listem. Letošního ročníku se účastnilo 10 škol.

Soutěž probíhá ve čtení a porozumění textu, gramatickém testu, poslechu a ústní komunikaci. Vše na úrovni B2, což znamená vyšší úroveň než u maturitní zkoušky. Oba chlapci dokázali, že si „s angličtinou opravdu rozumí“ a umístili se hodně vysoko. A úplně nejvýš Michal Krčál, který tak získal, stejně jako vloni, zlatou medaili.

Učební obory tyto mladé muže opravdu baví a takřka všichni plánují pokračovat ve Světlé nástavbovým dvouletým studiem zakončeným maturitní zkouškou.

Jan Uher, Velkomeziříčsko