Prozatím přišly nominace od bezmála dvaceti uchazečů. „Letošní přihlášky jsou velmi pestré. Sešlo se nám několik majestátních dubů, čínská metasekvoje nebo ovocné stromy. Nechybí také řada národních stromů – lip, jako je pozoruhodná 440 let stará lípa z Brna-Bystrce,” představuje možné kandidáty na prestižní titul koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství. 

Organizátoři chtějí posunem přihlášek na konec května podpořit další lidi v tom, aby využili jarní počasí i postupný návrat k běžnému životu právě k pátrání po příbězích neobyčejných stromů. „Nominace stromu je tím silnější, kolik za ní stojí lidí. Proto upřednostňujeme do finálního výběru kolektivní nominace nad návrhy jednotlivců. S pozvolným návratem do škol, zaměstnání nebo ke spolčování je začátek května ideální pro zmapování stromových unikátů v nejbližším okolí. K přihlášce stačí znát základní informace o stromu: jeho historii, druh, alespoň přibližné stáří a polohu, porotě pomohou i poutavé fotografie nebo archivní materiály,” přibližuje soutěžní podmínky Krůpová. Hlavním kritériem úspěchu je ale příběh stromu a jeho spojení s místními lidmi.

Z došlých přihlášek pošle v červnu porota dvanáctku nejzajímavějších stromů do letního online hlasování. Vítěz získá odborné ošetření a postup do zimního celoevropského kola. Výsledky ankety budou známé v říjnu a evropské kolo se koná v únoru příštího roku. Více najdete na www.stromroku.cz.

DAVID KOPECKÝ