Do startovních listin se zapsalo v 12 kategoriích celkem 95 nikde neregistrovaných sportovců – z toho 49 dospělých, kteří házeli částí kolejnice o váze 8 kg a 46 dětí, které soutěžily s dřevěnou kopií kolejnice. Původní originál kolejnice byl odlit v dnes již zaniklých polničských hutích v roce 1837. Slavnostního odhozu spojeným letos se křtem knihy Polnička včera a dnes se zhostil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Mezi čestnými hosty byl i spoluautor knihy Petr Krčál, 2. náměstek hejtmana Vladimír Novotný, starostka obce Cikháj Sylvie Litochleb, starosta obce Polnička František Žák a místostarostka Marcela Jozífek Grochová. Z řad sportovců přijel Karel Feferonka a jeho tým ve složení Martin Parlagi profesionální slovenský boxer a Martin Miňovský trenér bojových umění. Sportovci předvedli ukázku tohoto bojového sportu, který si s nadšením děti vyzkoušely. Mezi dospělými se také našlo pár odvážlivců, kteří si nasadili boxerské rukavice a nebáli se soupeřit.

Ve žďárském divadle se 12. září uskuteční představení Gen jeřabinám.
Žďárské tanečnice zatančí při Slavnostech jeřabin

Jak už se stalo pravidlem v minulých ročnících, největší souboj probíhal v kategorii mužů do 40 let, avšak hranice 10 metrů letos nebyla pokořena. Ve svých kategoriích již tradičně po 19. zvítězila paní Vlasta Brožová.

Děkujeme všem, kdo nás na této akci podpořili – majitelé zábavného areálu, pedagogický sbor ZŠ a MŠ Polnička s ředitelkou Romanou Chlubnovou, členové rady a zastupitelstva, členové místního sboru dobrovolných hasičů - a všem ostatním pořadatelům. Poděkování patří i sponzorům, zejména Kraji Vysočina a domovu Jeřabina pod vedením pana Petra Krčála.

Vítězové jednotlivých kategorií

Děti MŠ – děvčata - Silvie Polívková – Polnička 3,15 m,

Děti MŠ – chlapci - Jakub Čejka – Polnička – 4,30 m,

1. stupeň ZŠ – děvčata – Karolína Marková – Škrdlovice – 5,65 m,

1. stupeň ZŠ chlapci – Max Filippi – Karlov – 8,80 m,

2. stupeň ZŠ - děvčata - Pavla Jírková - Polnička – 7,20 m,

2. stupeň ZŠ – chlapci - Marek Hamerník – Žďár nad Sázavou – 14,70 m,

ženy do 40 let – Zuzana Černocká – Nové veselí – 4,96 m,

muži do 40 let – Lukáš Lojek – Polnička – 9,80 m,

ženy nad 40 let – Vladislava Fišerová – Sázava – 4,82 m,

muži nad 40 let – Jonák Jaromír – Malá Losenice 9,22 m,

ženy veteránky nad 60 let – Vlasta Brožová – Polnička – 5,30 m,

muži veteráni nad 60 let – Vladimír Kawik – Radostín – 7,85 m

Stanislav Jozífek