K bledulím se dá nejlépe dostat z Nedvědice v okrese Brno-venkov. Odbočka k Chlébskému je zhruba kilometr za obcí ve směru na Štěpánov nad Svratkou a souběžně až do údolí z Nedvědice rovněž vede zelená turistická značka. Případně je do rezervace možné jít z opačné strany od obce Černovice, anebo po neznačených cestách.

První kvítka už slibují, že se dočkáme jara i na Vysočině.
Jaro se už hlásí o slovo i na Žďársku, podívejte se

Od loňska v údolí přibyly dřevěné povalové chodníky, které na podzim nechal instalovat Kraj Vysočina, aby lidé zbytečně neničili porost, a oprava ještě čeká lávku přes Chlébský potok. Návštěvníkům je o víkendech v hlavní bledulové sezoně, jež trvá asi tři týdny, k dispozici rovněž stánek s občerstvením provozovaný místními hasiči, který stojí přímo na parkovišti před vstupem do rezervace.

Na výstavu fotografií Novoměšťana Vojtěcha Zikmunda se můžete přijít podívat do 10. dubna.
Vysočina očima fotografa Vojtěcha Zikmunda. Nenechte si ujít výstavu

Ve volné přírodě je bledule poměrně vzácná a je zahrnuta mezi zvláště chráněné rostliny – nesmí se trhat, přesazovat a žádným způsobem poškozovat či ničit. Koukořík, jak se bleduli také lidově říká, se rozmnožuje buď semeny, anebo dceřinými cibulkami. Z jedné cibule vyrostou každý rok tři až čtyři úzké listy a na bezlistém stvolu jeden až dva velké bílé zvonkovité květy se žlutými skvrnkami na okvětních lístcích. Rostlina bývá k vidění v blízkosti malých vodních toků a v podmáčené půdě mezi stromy v lužních lesích a bažinách. Na rozdíl od jí podobné sněženky je u nás bledule původním druhem.

Lenka Mašová