Letošní rok je to navíc právě třicet let, kdy se na tomto místě začala psát chloupecká historii a tak bylo jasné, jaké téma letošní Ovčí den provázelo. Tradiční disciplíny jako stříhání ovcí a jejich pasení pomocí ovčáckého psa nechyběly. V kuchyni se podával pastevecký kotlík z vynikajícího jehněčího masa, halušky s brynzou a tradiční ovocné táče, na nádvoříčku voněla čerstvá káva a stánky nabízely vše od mléčných dobrot, přes přírodní mýdla až po chaloupecké publikace.

A tím se dostáváme k letošnímu třicetiletému tématu. Na ostatních stanovištích si totiž mohli návštěvníci vyzkoušet, co se vlastně na Chaloupkách dělá, o čem ta ekologická výchova doopravdy je. Při kosením louky mnozí zjistili, že ohánět se kosou, něco posekat, nikoho nezranit a nevyčerpat se po pár metrech není jen tak. U ohniště někteří poprvé v ruce drželi křesadlo a rozdělali oheň, po okolí pobíhaly skupinky s mapami a buzolami a hledaly oranžovo-bílé lampiony, protože si zkoušely orientační běh. U rybníčku se malí i velcí měnili v lovce a pátrali po vodních živočiších.

Kdo vešel do křídla s učebnami, prohlédl si novou výstavu fotografií, představující pestrou činnosti Chaloupek, zhlédl pětiminutový film o šesti chaloupeckých ekocentrech a jedné zbrusu nové lesní mateřské škol v Třebíči. Ti nejodhodlanější vstoupili do laboratoře, kde si zahráli na eko-olympioniky, čily středoškolské studenty, kteří se utkávají na tzv. ekologických olympiádách, které Chaloupky spolupořádají.

A nad tím vším se kromě bečení právě ostříhaných ovcí linuly tóny čtyř saxofonů. K chaloupeckým akcím totiž stejně jako ekologie patří i dobrá hudba. A letos se o ni postaralo sdružení A/QUARTET, čili čtvero saxofonů z Brtnice. Slunečného víkendu se snažily využít nejrůznější spolky v širokém okolí, ale i tak našlo cestu za ovečkami a Chaloupkami více než 200 návštěvníků nejrůznějšího věku.

Ani zdaleka jsme nemohli vyjmenovat vše, co se na Chaloupkách tuto neděli dělo. Když si však pohlídáte chaloupecký web, můžete něco podobného, a nebo úplně jiného prožít na vlastní kůži příští rok na jaře na Den Země, nebo opět v září na Den ovcí 2022. Snad nám to nepřekazí další covidové tsunami.

Jan Uher, Chaloupky u Kněžic