Lyžařská Mekka Vysočiny

Vysočina arena ožívá především v zimě. V areálu se koná každoročně řada mezinárodních závodů, včetně Mistrovství světa v Biatlonu. Skvělé lyžařské podmínky neocení jen profesionální sportovci. Od Vysočina areny, ale i po celém regionu vzniká každou zimu hustá síť upravovaných tras, které mají až 200 km. Okolí Nového Města se tak v zimě stává lyžařskou Mekkou Vysočiny. Takzvaná bílá Magistrála Vysočiny protíná celé Žďárské vrchy. Vyzkoušejte některou ze závodních tras vedoucích od oválného hlavního stadionu, nebo vyrazte poznávat krásy regionu ze Tří Studní, oblíbeného výchozího bodu. Pokud patříte mezi vyznavače sjezdového lyžování nebo snowboarding, navštivte SKI snowpark Harusův kopec nebo SKI areál Nový Jimramov. Mezi Vlachovicemi a Skleným jsou upravovány trasy pro psí spřežení. Vydat se můžete například na třicetikilometrovou trasu s názvem Za kadovskýmvánkem. Doporučeným výchozím bodem je buď lyžařský areál Zlaté lyže, nebo obec Tři Studně. Na obou místech můžete využít parkoviště. Na trase je několik možností občerstvenía v obci Kadov můžete ochutnat vyhlášený bylinný likér.

Běžkaři neváhali a vyrazili na stopy
Hurá na lyže. Běžkaři si už užívají sněhu ve Fryšavě pod Žákovou horou

Ráj pro pěší, cyklisty i horolezce

Mírně zvlněný terén s množstvím atraktivních kulturních i přírodních cílů je ideální jak pro aktivní jedince, tak rodiny s dětmi či seniory. Vystoupejte na Devět skal, nejvyšší vrchol Žďárských vrchů nabízející téměř kruhový výhled na údolí horní Svratky a na okolní rozlehlé lesy. Je tvořen skalními útvary nazývanými kazatelny, které jsou vysoké až 15 metrů. Můžete využít některou z turistických cest vedoucích z Herálce, Cikháje, Křižánek nebo okolí Sněžného. Skalní útvary jsou pro Novoměstsko typické. Mnohé z nich ocení jak pěší turisté, tak horolezci. Však se zde, konkrétně v Novém Městě, narodil nejúspěšnější český himálajský profesionální horolezec Radek Jaroš. Ať už jste turisti, nebo na skály lezete, nevynechejte při své návštěvě Vávrovu skálu, Drátenickou skálu, Milovské perníčky nebo třeba Čtyři palice. 

Kouzelné zimní Novoměstsko
Lyžaři se radují ze sněhu. Podívejte se na kouzelně zasněžené Novoměstsko

Novoměstský zámek i lidová architektura

Budete-li chtít proložit pohyb a přírodu kulturou, zajeďte třeba do samotného centra regionu, Nového Města na Moravě. Městskou památkovou zónou, která byla vyhlášena v roce 1990, vede prohlídkový okruh se 22 zastávkami. Historické jádro tvoří Vratislavovo náměstí a převážně jednopatrové domy, které byly renovované po velkém požáru v roce 1801. V parku se nachází dominanta města, Novoměstský zámek, postavený koncem 16. st. V současné době zde sídlí Horácká galerie se stálou expozicí věnovanou českému sochařství 20. století, krajinářství a škrdlovickému hutnímu sklu. Lidovou architekturu můžete obdivovat v horské vesnici Křižánky rozprostírající se po obou stranách řeky Svratky, kde se nachází vesnická památková rezervace.  Zástavba je tvořena převážně roubenými domy typickými pro oblast Horácka na Českomoravském pomezí. Děti jistě ocení výlet do pohádkové vesničky Podlesíčko. O víkendu a vybraných dnech zde pořádají programy s pohádkovými bytostmi, divadelní a loutková představení, trpasličí tvořivé dílničky a mnoho dalšího.

Na Vysočinu přišla zima
Na Vysočinu přišla zima. Podívejte se na kouzelné, zasněžené Balinské údolí

Více zde.

LINDA VOJANCOVÁ

Koruna Vysočiny