U nás v Hrotovicích je už toto slovo v povědomí všech obyvatel. A vám ostatním, vysvětlíme jeho význam. Název Koločas vznikl spojením dvou slov kolo + čas. Tak, jak se otáčí kola vozidel, tak plyne čas. Od samého začátku nám jde o to, aby se srazu historických vozidel mohl zúčastnit každý, kdo vlastní motorové, ale i nemotorové vozidlo.

Setkání je rozděleno na dvě části. Dopoledne probíhá samotná výstava vozidel, doplněná bohatým programem. Na své si přijdou i děti, které soutěží v jízdě ve šlapacích autíčkách. V odpoledních hodinách je odstartována jízda pravidelnosti do vrchu, která se těší velké oblibě. Každé vozidlo absolvuje dvě jízdy. Ne rychlost, ale pravidelnost a co největší přesnost rozhodují o vítězi.

Podmínkou účasti jsou vozidla starší 30. Let, ať motorová nebo nemotorová. Vzhledem k tomu, že předchozí registrace není podmínkou účasti, je pro nás vždy překvapení, kdo přijede.

Letošní, už osmý ročník Koločasu, byl obohacen účastí jediného exempláře na světě a to automobilem Z 18/ Kompressor z roku 1927 pana Karla Jaroše, který je pravidelný účastník našich setkávání. Nejstarší vozidlo bylo z roku 1921 Stutz Bearcat z roku 1921. Za zmínku určitě stojí i Pierce Arrow z roku 1924 pana Josefa Proseckého.

Naše setkávání je založeno na přátelství a dobré náladě. A v tomto duchu chceme pokračovat dál. Nic z toho by ale nebylo možné zrealizovat, pokud bychom neměli podporu paní starostky Hany Škodové a velké spousty dobrovolníků, kteří pomáhají s programem a zabezpečením závodní tratě.

Hana a Slávek Palátovi