Každý z nich připravil a uvařil vlastní soutěžní dávku doma, pěkně v tichosti, v tajnosti a v pohodě; nu a co mu vyšlo, to přinesl do hospody coby kůži na trh. Zde se jednotlivé vzorky už jen ohřívaly, degustovaly, komisně hodnotily a některé poté i prodávaly hostům.

Zámecká stáj v Plandrech praskala ve švech, lidé dorazili na Dýňobraní v hojném počtu.
Dýně není jen na Halloween. V Plandrech ukázali, že jde použít i do guláše

V propozicích stálo, že gulášky se budou vařit pouze masové - čili ne houbové, fazolové, buřtové apod. Maso však mohlo být libovolné, včetně zvěřiny. Nejvíce se ovšem pochopitelně sešlo "šlichet" hovězích; a dominovala zejména hovězí kližka.


Hodnotící porota byla pětičlenná a jednotlivé guláše posuzovala pod čísly, tedy anonymně - tj. aniž by znala původce těchto jídel. Předsedou rozhodčích se stal Michal Bezděk z Kladna. Čtyři ze sudích zasedli za stůl ve stylových rondonech - totiž v kuchařských sakách či kamizolách (a sice pánové v bílých, žena v černém). Svoje zastoupení mezi těmito arbitry měli kuchaři (2), barmani (1), Hotelová škola Světlá (1) a laická veřejnost (1).

Zámek v Petrkově
Jak žil básník Bohuslav Reynek na zámku v Petrkově? Podívejte se na fotografie

▶ Konečné pořadí nejlepších:

1. Jan Havliš Petráveč
2. Radomír Podsedek VM
3. Jan Smejkal Petráveč
4. David Prudík Petráveč
5. Stanislav Dočkal VM

Pořadatelé děkují všem sponzorům.

Vladimír Pařil