Pizzeria Sudetka, Broumov
Fotogalerie: Pizzerie Sudetka
Hlavní lákadlo: 13 druhů pizz (průměr 30 cm), 130-180 Kč + malé balení gumových medvídků jako dárek
V Sudetce obsluhují hosty už déle než 30 let - jeden z prvních porevolučních podniků otevřeli Koudelkovi 10. prosince 1990. Základ úspěchu je tajný recept na pizzové těsto, který si Milan Koudelka přivezl ze severní Moravy. Těsto je křehké a neztvrdne ani když vychladne. Každý si vybere podle své chuti ze 13 různých variant.
Vlajkovou lodí je pizza Sudetka, ale na paty jí v poslední době šlape špenátová varianta, kterou si oblíbili zejména návštěvníci Broumova ze zahraničí.
Za Deník doporučuje: Jiří Špreňar
„Ale Sudetka je klasika, kterou jedem od začátku. Kdo se do ní zakoukal tak nechce jinou. A turisté se za ní vracejí - třeba i po 25 letech, kdy zde byli na táboře," zmiňuje a prozrazuje postup. "Nic na ní za ty roky neměníme - na těsto se dá základ z drcených rajčat, cibule, tuňák, žampiony a to vše přikryjeme sýrem a anglickou slaninou, na kterou se nastrouhá niva a poslední vrstva je camembert,“ prozrazuje postup Milan Koudelka.
Wine and tapas Fjaka, Hradec Králové
close info Zdroj: Deník/Ivana Fričová zoom_in Wine and tapas Fjaka v Hradci Králové
Hlavní lákadlo: Chorvatské speciality
Fjaka je chorvatský ostrov v historickém centru Hradce Králové. Název vinárny na Velkém náměstí, hned vedle Galerie moderního umění, znamená v chorvatštině klid, siestu, nicnedělání. Fjaka vsadila na lásku Čechů k Chorvatsku – ano, i Jadranské moře nabízí, na velkoplošné obrazovce uvnitř, ze které se line zvuk vln narážejících na chorvatské břehy.
Za Deník doporučuje: Ivana Fričová
V létě vám ovšem bude lépe na zahrádce, kde často hraje chorvatská muzika, u které se vášnivě i nostalgicky často scházejí Balkánci, kteří ve městě léta žijí. A chutná jim tam, to je velké doporučení!
Ve Fjace můžete ochutnat výhradně chorvatská vína, která vám číšník u stolu naleje přímo z láhve, a taky vám o nich všechno řekne. Byl by hřích neochutnat k vínu zdejší tapas, které umějí krásně zacházet s ajvarem, balkánským sýrem, pečenou zeleninou, klobáskami, sušenou šunkou v kombinaci s bylinkami a olivovým olejem. Fjaka není levná hospoda – ale každá koruna, kterou tady necháte, za ten zážitek stojí.
U Císaře pána, Jičín
close info Zdroj: Deník/Kateřina Chládková zoom_in Pivnice U Císaře pána v Jičíně
Hlavní lákadlo: Tanková Plzeň
Přestože velkou část hospod ovládly menší lokální pivovary, najde se stále dost pivařů, kteří ocení hořkost a tradiční říz plzeňského piva. Na Jičínsku se za ním mohou žíznivci vypravit třeba do pivnice U Císaře pána v podzemí Grandhotelu Praha na Husově třídě v Jičíně.
Za Deník doporučuje: Kateřina Chládková
Nejen že dostanou za svých 40 korun parádní tankovou plzeň precizně načepovanou na hladinku, ale mohou se v interiéru pivnice kochat prvorepublikovou výzdobou nebo využít zahrádku přímo na pěší zóně, kde se ocitnou přesně v centru jičínského dění.
U Petra, Chrudim
close info Zdroj: Deník/Romana Netolická zoom_in Pho bo.
Hlavní lákadlo: Polévka Pho bo
Polévku k snídani si moc Češi nedopřávají, maximálně si po bujarém večírku dají česnečku nebo dršťkovou.
Za Deník doporučuje: Romana Netolická
Vietnamci si nedokážou den bez své tradiční Pho bo představit, dávají si ji ráno, ale i kdykoliv během dne. Dlouhou dobu tažený vývar, koření jako badyán nebo skořice či kardamom, hromada zeleniny a hlavně korianru. To vše ve velké misce s masem a nudlemi potěší oko i žaludek.
Na Pho bo v Chrudimi lze zajít přímo na náměstí do stylové vietnamské restaurace U Petra, kterou lze jen doporučit.
U tří vegetariánů, Ústí nad Orlicí
close info Zdroj: Deník/Karolína Velšová zoom_in Seitan, tempeh, tofu - to vše lidem, kteří se vyhýbají masu, naservírují v jídelně U tří vegetariánů v centru města Ústí nad Orlicí
Hlavní lákadlo: Vegetariánská strava
Za Deník doporučuje: Karolína Velšová
Denně zde vaří dvě hlavní jídla, pochutnat si zákazníci mohou ale také na polévkách, salátech, vegetariánských pizza plackách i tortillách.
O jídelnu se stará tým zkušených lidí v čele s šéfkuchařkou Adrianou Radoberskou.
Na Hradě, Hradec Králové
Fotogalerie: Gulášová extáze Na Hradě
Hlavní lákadlo: Hovězí guláš s domácími bramboráčky, 169 Kč/150 g
Je to prostě gulášový orgasmus. Hovězí se rozsýpá na jazyku, omáčka je tmavá, lehounký nádech hořkosti dokazuje, že kuchař dotáhl cibulku na hranici dokonalosti. Domácí bramboráčky jako příloha by obstály sami o sobě. No a když tuhle českou klasiku prokládáte tankovou Plzní, opustí vaši hlavu všechny trable a svět zase dává smysl.
Za Deník doporučuje: Jiří Fremuth
Hospoda Na Hradě je prostě hradecká stálice, na nic si nehraje, a jak říká její provozovatel Ota Macháček: „Tady si jsou všichni rovní, je jedno, jestli jsi primátor nebo popelář. Král je tady jen jeden a to je výčepní.“
Putyka, Osík u Litomyšle
close info Zdroj: se svolením Putyky Osík zoom_in Putyka v Osíku u Litomyšle nabízí burgery mnoha variací
Hlavní lákadlo: Kvalitní burger
Za Deník doporučuje: Iveta Nádvorníková
Vyhlášené burgery nabízí restaurace Putyka v Osíku u Litomyšle. Vepřová žebra speciál se salátem coleslaw nebo cheese burger se sýrovou omáčkou. Nebo je libo burger s trhaným masem a čedarem i čerstvou zeleninou?
A pozor, kuchaři si tady potrpí na kvalitní čerstvé maso.