Kapří hranolky
close info Zdroj: Šupina a Šupinka zoom_in Vyhlášená specialita třeboňské restaurace - kapří hranolky.
Vyhlášená třeboňská specialita je v celém městě velmi populární. Kapří hranolky dovedli k dokonalosti ve známé restauraci Šupina a Šupinka. Jako první ji připravili v roce 1992 majitelé restaurace Šupina Jitka a Pavel Müllerovi spolu s šéfkuchařem. Nikdo ale nečekal, že se stane základním kamenem jídelního lístku a jedním ze symbolů restaurací.
Kapří filet je doplněn o utajenou speciální směs koření, uleželá a připravovaná kuchaři z restaurace Šupina je jedinou originální recepturou, která na kapří hranolky existuje. Stala se rodinným tajemstvím, které je střežené a zná ho jen úzký kolektiv restaurace.
Delikatesu servírují s domácí žampionovo-koprovou omáčkou a šťouchaným bramborem. Kapří hranolky si zákazníci mohou v restauraci koupit i jako polotovar a připravit si ho v pohodlí domova.
Nejchutnější jídlo: Kapří hranolky s vybranou omáčkou - cena 169 korun.
Proč doporučuji: Přestože za vyšší cenu dostanete jen několik kapřích hranolek, jejich ochutnávka rozhodně stojí za to. Kombinace s koprovo-houbovou omáčkou je totiž opravdu vynikající a navodí vám doslova nebe v ústech. Ideální je tento pokrm zkombinovat se sklenkou bílého vína. Restaurace se řadí mezi dražší podniky, za své peníze ale dostanete kvalitní potraviny, obsluhu a vybranou kuchyni.
Asijská kuchyně
close info Zdroj: Viet House zoom_in Asijská restaurace v Jindřichově Hradci nabízí až 120 jídel.
Tradiční asijskou kuchyni si zákazníci pochvalují v restauraci Viet House na náměstí Míru v Jindřichově Hradci. V menu nechybí polévky, nudle na mnoho způsobů, ale i japonské sushi nebo oblíbená pečená kachna. V nabídce je až 120 jídel, která si můžete vychutnat v tradiční asijské atmosféře. Restaurace je zařízena výhradně nábytkem a doplňky dovezenými z Vietnamu.
Nejchutnější jídlo: Pečená pikantní kachna s citronovou trávou - cena 299 korun.
Proč doporučuji: Výborná a křehká pečená kachna, skvělá obsluha a netradiční prostředí s asijskými doplňky. Ideální místo pro milovníky japonského sushi.
Vegetariánské jídlo
close info Zdroj: Bistro Karot zoom_in I vegetariánské jídlo může být chutné.
Vyznavači zdravého životního stylu i bezlepkáři si přijdou na své v Jindřichově Hradci. Veganské pokrmy nabízí Bistro Karot na Masarykově náměstí. Kromě denního menu si návštěvníci mohou dopřát i bezlepkové dorty nebo koláče nebo čerstvé zeleninové saláty.
Ochutnat ale můžete i jídla s nádechem exotiky: pikantní indický dhál, cizrnu v kokosové omáčce s rajčaty, lasagne s bešamelem, sladkokyselou černou čočku s karamelizovanou cibulí a paprikami nebo pohankové špenátové palačinky. Bistro zákazníkům nabízí domácí sirup s vodou, čerstvou šťávu z ovoce, smoothie z mladého ječmene, čaj a kávu Pellini.
Nejlepší jídlo: Špenátové lasagne - cena 30 korun/100 g.
Proč doporučuji: Špenátové lasagne jsou mezi návštěvníky nejoblíbenějším jídlem a shodují se, že jim maso vůbec nechybí. Bistro Karot dokazuje, že i zdravá strava může být vynikající. Oceňuji prodej "na váhu", kdy si můžete nakombinovat třeba víc druhů salátů. Tak jako ostatní zákazníci i já chválím příjemné prostředí bistra.
Pizza
close info Zdroj: Restaurace Oregano zoom_in Výbornou pizzu nabízí Třeboňské Oregano.
Výbornou pizzu můžete ochutnat v Pizza restaurant Oregano u kruhového objezdu s kapry v Třeboni. Restaurace se zaměřuje na českou a italskou kuchyni. Hosté si mohou jídlo vychutnat také na velké venkovní terase, která je stranou rušné silnice a nabízí klidné posezení.
Restaurace nabízí i rozvoz pizzy. Nedávno navíc získala ocenění Spokojený zákazník, které uděluje Sdružení českých spotřebitelů pod záštitou hejtmana kraje.
Nejlepší pizza: Pizza Funghi (pomodoro, šunka, sýr, žampiony) - cena 170 korun.
Proč doporučuji: I přes vyšší ceny se návštěva Oregana vyplatí. V restauraci nešetří surovinami, takže se nestane, že dostanete průsvitné těsto s několika plátky vypražené šunky. Pizza je tu opravdu poctivá a vynikající, navíc i poměrně velká.
Svíčková
close info Zdroj: Deník/Jiří Dintar zoom_in Restaurace U Zeleného stromu v Táboře.
Do restaurace U Zeleného stromu v Táboře se vyplatí zajít na tradiční svíčkovou.
Nejchutnější jídlo: Svíčková hovězí pečeně na smetaně s domácím houskovým knedlíkem - 175 korun.
Proč doporučuji: Připravují ji pravidelně o víkendu po celý rok. Maso vybírají ze soukromé farmy a zaručují čerstvost a kvalitu. Servírují ji s brusinkovým terčem a šlehanou smetanou. Není problém přidat omáčku ani knedlíky. Prostě krásná volba poctivé české kuchyně.
Pivo
close info Zdroj: Deník/Jiří Dintar zoom_in Výčep na Žižkově náměstí v Táboře.
Výčep na Žižkově náměstí v Táboře je klasická pivnice čepující pivo z nedalekého pivovaru Obora, ke kterému se podávají uzeniny z Farmy Liška, volská tlama od Sedláčků, sýr z Bláhova dvora a pečivo z Pekárny Lužnice. Zajděte na Žitoholu a gothaj s cibulí!
Půllitr piva: 57 korun
Víno
close info Zdroj: Deník/Jiří Dintar zoom_in Vinný bar Thir v Táboře.
Jediný naturálně vinný bar na jihu Čech, Thir v Tržní 274 v Táboře, nabízí vína od malých ekologicky hospodařících vinařů z Moravy, Německa, Rakouska, Francie či Španělska. K jídlu se podávají sýry a uzeniny z okolí Tábora. Často zde hostující kuchaři z různých českých restaurací. Doporučuji skleničku oranžového vína a goudu z biomlékárny Tonka.
1 dcl vína - 65 korun