"Ode dneška je možné cestovat na Slovensko jen s antigenními testy. Je to taková první vlaštovka - Česko plánuje spustit tuto možnost se všemi sousedními zeměmi v polovině ledna," uvedl na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

"(Nejen) v pohraničí máme stovky smíšených rodin, které musí trávit svátky buď odděleně, nebo si jako jeden z „dárků“ nadělit test na covid-19," doplnil Petříček posléze. 

Ilustrační foto.
Žádné Korfu ani Alpy. Náporem turistů letos trpí český venkov

Nová pravidla pro cestování na Slovensko od těch stávajících jinak neliší - jedinou změnou tak je, že země pouze umožní použít kromě PCR i antigenní testy. 

Výjimky z předkládání testů mají například posádky v nákladní dopravě, dále autobusů, vlaků a letadel, jakož i cestující při tranzitu přes Slovensko. Nově nemusí mít test ani doprovod, který zajišťuje přepravu cestujících na nebo z mezinárodních letišť v Česku, Maďarsku, Polsku a Rakousku a který se zaregistruje.

Nárůst počtu případů

Ke změně dochází ve chvíli, kdy počty nových případů na Slovensku výrazně stoupají. V úterý zaznamenala země dosud nejvyšší denní přírůstek nakažených - a to téměř 8000 nových případů. Zvyšuje se i počet hospitalizovaných a úmrtí.

Kontroly na hranicích v době koronaviru.
Průjezd přes Německo nyní není možný. Ministerstvo zahraničí žádá vysvětlení

Kvůli stávající epidemiologické situace omezí Slovensko od soboty volný pohyb osob, vládou schválený zákaz vycházení ovšem obsahuje až devatenáct výjimek. Otevřeny rovněž zůstanou hotely a lyžařská střediska, jejichž návštěvníci ale nadále potřebují negativní výsledek testu. Někteří odborníci označili karanténní opatření kvůli výjimkám za nedostatečné.