Pochybujete-li o účinnosti očkování proti koronaviru, pak si zapamatujte toto jediné číslo: 86 %. O tolik procent mají plně očkovaní čeští senioři vyšší šanci, že se vyhnou těžkému covidu, ve srovnání s těmi, kteří naočkovaní nejsou.

„Je to číslo, která jednoznačně říká: budete-li mít dokončené očkování, významně redukujete šanci, že prožijete těžký covid na jednotce intenzivní péče,“ konstatuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Co říkají česká data

Zmíněné číslo vychází z reálných tuzemských dat o nakažených v posledních týdnech a měsících.

Jak se z nich ochranný efekt vakcinace spočítá?

Ukažme si to na posledním dokončeném měsíci, tedy září. Během něj skončilo s covidem na tuzemských jednotkách intenzivní péče 43 seniorů bez očkování, tři měli po první dávce a 30 po dokončeném očkování.

Z každých pěti hospitalizovaných v těžkém stavu tedy byli dva plně očkovaní. To by na první pohled nevyznívalo pro vakcíny příliš pozitivně. Jenže: abychom data správně interpretovali, je třeba vzít v potaz, že mezi seniory je naprostá většina již plně očkovaných, konkrétně se jedná o 83 procent.

Očkování proti covidu
PŘEHLEDNĚ: Covidová čísla rostou. Jak je to s očkováním či stavem nemocnic

Tedy oněch 43 neočkovaných (a tři po první dávce), kteří se ocitli s covidem na JIP, se rekrutuje z pouhých 17 procent seniorů bez (dokončeného) očkování. A zmíněných 30 s těžkým průběhem po dokončeném očkování připadá na výrazně větší skupinu 83 procent seniorů.

Když se porovnají podíly nakažených v těchto jednotlivých skupinách Čechů ve věku nad 65 let, vyplyne z toho číslo ze začátku textu: v září byla šance plně očkovaných seniorů, že neskončí na JIP, o 86 % vyšší než u nenaočkovaných penzistů.

Jak proti nákaze

Co se týče účinnosti vakcíny proti samotné nákaze, ta v případě celé populace činila v Česku v září 80 procent, u seniorů to bylo již méně, konkrétně 66 procent.

„Je to signál, že časem dochází k částečnému vyprchání ochrany vakcíny,“ přiznává Dušek. Takzvané posilující třetí dávky tak podle něj dávají smysl.

Z dat také plyne, že lidem, kteří se v září nakazili i po dokončeném očkování, bylo v průměru padesát let, zatímco neočkovaným nakaženým bylo 27 let.