Na rozdíl od mnoha jiných značek, které se snaží vozy s čistě elektrickým pohonem nabízet především v segmentech SUV a větších vozů, nabízí Renault již nyní elektromobily v menších velikostech. Také se zaměřuje na užitkové vozy.

Právě plně elektrická verze malé dodávky Kangoo je jednou z nejdůležitějších letošních novinek této francouzské značky. Otestoval jsem zatím verzi van s plechovou nákladní skříní, už se ale nabízí také osobní varianta.

Na to, jak přesně vypadal konkrétní zkoušený kus, se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.

Podle mého soudu je právě takovýto typ vozů nejvhodnější k využití bateriového elektrického pohonu. Malé dodávky se totiž z velké části využívají ve městech u různých rozvážkových služeb nebo s nimi dopravují řemeslníci materiál a nářadí na místo výkonu svého povolání.

V noci navíc vesměs odpočívají, a tudíž je lze pro ježdění v následujícím dni poměrně snadno dobít přes noc i z poměrně málo výkonné nabíječky.

Nynější generace modelu Kangoo přináší řadu zajímavých inovací. Asi tím nejvíce překvapivým je absence středového sloupku karosérie na straně spolujezdce. Konstruktéři Renaultu toto řešení, při němž se uplatnily desítky patentů, vymysleli kvůli možnosti nakládat i rozměrné předměty ze strany. Někdy totiž nelze zaparkovat tak, aby nakládka mohla proběhnout zadními dveřmi. Když se tedy otevřou klasické přední dveře u spolujezdce a odsunou boční posuvné dveře, vznikne opravdu rozměrný přístupový otvor. Navíc, díky řešení, kterým byl vybavený také testovaný exemplář, lze využít pro přepravu dlouhých předmětů také prostor sedačky spolujezdce. Tu je ovšem třeba nejprve sklopit a pak drátěnou přepážku mezi kabinou a nákladovým prostorem pootočit a zajistit tak, aby materiál v zatáčkách nebo při brždění neohrožoval řidiče.

Renault Mégane Electric - první svezení
S elektrickým Renaultem Mégane poprvé po Česku: I na dálnici má slušný dojezd

Mírnou nevýhodou tohoto řešení pak je skutečnost, že pravá strana vozu je hůře odhlučněná než levá. Zpočátku jsem se kvůli tomu každou chvíli domníval, že se mě někdo snaží zprava předjíždět…

Renault vůz vybavil baterií s kapacitou 45 kWh, což znamená, že teoretický dojezd je 300 kilometrů. Ten reálný se při ještě poměrně příjemném podzimním počasí příliš neodlišoval. Při jízdách po městě jsem zaznamenal obvykle hodnoty spotřeby mezi 13-17 kWh na sto kilometrů, na okresních silnicích 15-16 a na dálnici 22 kWh.

Podvozek jako z "osobáku"

Pokud zákazník zvolí Kangoo e-tech v nejvyšším výbavovém stupni (což byl i náš případ), pak získá automobil, který je velmi solidně vybavený. Zaujala mě například kamera nahrazující vnitřní zpětné zrcátko, jejíž obraz se promítal na poměrně velký displej pod střechou. Kromě toho mělo auto i klasickou zadní parkovací kameru. Její obraz se, pro změnu, promítal na centrální displej. Dále mělo Kangoo digitální přístrojový štít, možnost bezdrátového zrcadlení mobilního telefonu na centrální displej, automatickou klimatizaci, dostatek USB portů i odkládacích prostor. Krytá přihrádka je dokonce nad přístrojovým štítem, místo klasické přihrádky u spolujezdce je šuplík. Když na druhém sedadle nikdo není, je to paráda, v opačném případě to úplně skvělé řešení není.

Renault Austral je radost řídit
Velmi slušné šance na úspěch: Verdikt po prvních jízdách s Renaultem Austral

S elektrickým Renaultem Kangoo se velmi dobře jezdí. Odpružení je dimenzováno tak, že není zásadní rozdíl, pokud stejnou nerovnost přejíždíte s nákladem nebo bez něho. Ani v jednom případě auto neodskakuje a ani se přehnaně nehoupe.

Výkon elektromotoru, který je 120 koňských sil, v běžném provozu naprosto dostačuje i pro předjíždění pomalejších vozidel.

Baterii lze na plnou kapacitu dobít i během noci z průmyslové zásuvky s napětím 230 Voltů. Při použití wallboxu se potřebná doba zkrátí na několik hodin. Pokud si zájemce připlatí za možnost nabíjení stejnosměrným proudem, pak se energie pro dojezd na příští stovky kilometrů získá už za půl až tři čtvrtě hodiny.


Plusy:

přístup do nákladového prostoru

solidní výbava

přiměřený dojezd


Mínusy:

pronikání vnějšího hluku do kabiny

vysouvání přihrádky do prostoru spolujezdce

Základní technická data:


Karosérie: dvoumístná dodávka


Motory/Spotřeba: Elektromotor 120koní/dojezd 300 km

Převodovky: automatická

Vnější rozměry: 4486 x 1860x1808 mm

rozvor: 2716 mm

Nákladový prostor : až 3,8 m3

Max. rychlost : 135 km/hod

Zrychlení: 11,6 s

Ceny: od 765 000 Kč (bez DPH)