Dovoluji si připomenout svoje slova z přehledu událostí roku 2021, jak je Deník zveřejnil letos 2.ledna: „Prezidentova hvězdná hodina vždy přichází po sněmovních volbách, kdy je jen na něm, koho jmenuje premiérem. Zeman si přeje, aby to byl Andrej Babiš. Co když ale vyhraje koalice Pirátů a STAN? Předá žezlo jejímu lídrovi Ivanu Bartošovi? Myslím, že ne. Bude argumentovat tím, že Piráti by samostatně získali méně procent než ANO. Pokud se Babiš domluví s jinou stranou a předloží příslib 101 hlasů, bude premiérem.“

Andrej Babiš Karlovarskému kraji spílá, měl by spíš pomáhat

Překvapuje mě, že členové předvolebních koalic s ničím podobným nepočítali a v euforii z hladkých dohod (dvojblok Pirátů a STAN a trojblok ODS, KDU-ČSL a TOP 09) sdělili světu, že po úspěchu ve volbách se rozpojí a ustaví vlastní kluby. Živá voda na Zemanův mlýn. Teď musejí předsedové dumat, jak s tím naloží.

Jejich veškeré úsilí a vynakládané prostředky by totiž mohly přijít vniveč. Prezident ví, že ani jeden ze zmíněných subjektů nechce přijít o svoji značku, a proto nevytvoří novou formaci.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza
Tunel agrobaronů na naše peněženky

Samostatně pak pravděpodobně nezískají víc mandátů než Andrej Babiš s ANO. Jediný úkol, který tak před ním stojí, je přinést v říjnu na Hrad 101 podpisů. Předpokládám, že to nebude problém. Však on se někdo najde, komu vládnutí s ANO nebude nevonět.