Před tím bych do jisté míry varoval. Byl by to už třetí inženýr ekonomiev řadě. Nic proti inženýrům ekonomie. Ale jednak: čeho je moc, toho je příliš. A jednak to vypadá, že jsme se už dvakrát spletli, a tak to zkoušíme potřetí. Jízlivec, jímž nejsem, by navíc řekl, že ta řada by byla proklatě sestupná.

Jsou ještě jiné důvody, proč se Andrej Babiš na Hrad nehodí. Vypadalo by to, že je to jakási trafika, když jako národní šéfepidemiolog dopadl spíše hůř. A to i když pracoval dvacet hodin denně a létal po všech kořenářkách, aby sehnal zázračný lektvar.

Hřiště. Zavřít? Otevřít?

Nesměle se hlásí i další kandidáti. O nich teď ovšem pomlčme, protože nesmělé lidi na Hradě nepotřebujeme, i kdyby to byli nakrásně generálové.

Spíše se nyní podívejme, jak by měla vypadat ideální kandidátka. Ano, kandidátka. To není žádný genderismus, ale cit pro spravedlnost. Muži už tam seděli tři. A navíc, když chlapi něco vořou, obvykle to musí spravit ženská.

Předně si ovšem řekněme, že budoucí prezidentka musí být hezčí než Zuzana Čaputová. Zní to sice malicherně, ale uštěpačnosti od bratří Slováků si můžeme ušetřit. Beztak se na nás poslední dobou podepsali dost.

Krom toho musí být samozřejmě chytrá, moudráa vzdělaná. Titul z prestižní zahraniční univerzity není podmínkou, leč výhodou jistě. Jen by, z výše uvedených důvodů, neměla být inženýrkou ekonomie. Důležitější jsou ale výsledky, ať už ve vědě, řízení, podnikání či třeba v umění.

Nejvyšší čas pro návrat krále

Předností je jistě rodina. Šarmantní, úspěšný, ale zcela oddaný muž. Rozkošná a chytrá dítka, která se hodí na stránky magazínů. A samozřejmě pes. Bez prvního psa je prezidentská rodina neúplná.

Takové dámy určitě mezi námi jsou. Má to jeden háček: Proč by se hlásily do prezidentských voleb?