Ve čtvrtek se novinářům představili manželé Danuše a Robert Nerudovi. Harmonický pár, kterému to sluší. Když jsem je viděla pózovat fotografům, uvědomila jsem si, jak důležité je v mediálním a internetovém věku myslet i na tuto část prezidentské kampaně. Tisíce videí, postů, snímků z nejrůznějších prostředí na Instagramu. To vše má na starost profesionální štáb, který uchazečům o nejvyšší státní post detailně radí, co, kdy a jak.

Přesto jsem přesvědčena, že lidé si nevyberou nejhezčího nebo nejsympatičtějšího kandidáta, ale toho, jenž má za sebou silný příběh a s nímž mají zkušenost. Bývalí rektoři Danuše Nerudová či Tomáš Zima to budou mít hodně těžké. Jiří Drahoš vedl Akademii věd a měl za sebou vzorovou kariéru. Přesto v souboji s Milošem Zemanem neuspěl. Nepřesvědčil dostatek voličů, že nekupují zajíce v pytli. Nikdo vlastně nevěděl, jaká je jeho politická agenda. Stejný problém mají oba výše zmínění profesoři. Jistě jsou experty ve svých oborech a ve své bublině mají plno fanoušků, jenže to v přímé prezidentské volbě nestačí.

Kateřina Perknerová
Vláda nekomunikující

Z tohoto pohledu mají náskok lidé, kteří už do paměti voličů vyryli dostatečně hlubokou brázdu. K nim patří Josef Středula, celoživotní odborář a levicově smýšlející osobnost. Mluví-li o platech zaměstnanců, zavedení progresivního zdanění a necitlivosti pravicové vlády k potřebám občanů, je důvěryhodný. Má sice rezervy v zahraničněpolitických otázkách, ale nikdo asi nepochybuje, že myšlenkově je pevně zakotven v západním demokratickém světě.

Avšak je to dost na příběh, který by vyvolal u voličů potřebnou emoci a rozhodnutí odevzdat mu hlas? Chtějí mít na Pražském hradě „dělnického“ prezidenta? Podle aktuálního průzkumu agentury Median by ho na tomto místě rádo vidělo 7,5 procenta lidí.

Kateřina Perknerová
Nová vojenská krev

Největší podporu má Andrej Babiš (28,5 procenta). Ano, muž, který neumí pořádně česky, byl v KSČ, jako politik byl v permanentním střetu zájmů a čeká ho soud v kauze Čapí hnízdo. Kromě perfektní obytňákové strategie má ovšem obrovské plus v tom, že ho občané dobře znají. Přesně vědí, co od něj čekat. Těch necelých třicet procent jeho obdivovatelů je přesvědčeno, že byl dobrý premiér a bude ještě lepší prezident.

Na druhém místě skončil generál Petr Pavel s 19,5 procenta příznivců. Jeho vojenská story včetně medailí za hrdinství je přitažlivá, ale bude muset vynaložit hodně sil, aby voliče přesvědčil, že může nabídnout i jiné kompetence.