Reakce českých vládních představitelů na rozhodnutí ruského prezidenta byla bezchybná. Premiér Petr Fiala ho označil za akt agrese a porušení mezinárodního práva. „Myslím, že o tom dnes nemůže pochybovat vůbec nikdo,“ řekl ve sněmovně. Tato věta je zajímavá i proto, že Putinovy imperiální ambice nevnímali jako ohrožení zdaleka všichni.

Kateřina Perknerová
Až nás v hokeji porazí Maďaři

Před dvěma týdny se prezident Miloš Zeman v TV Prima nechal slyšet, že nesdílí obavy z případného ruského útoku vůči Ukrajině. Mýlil se. Nyní jen přes mluvčího vzkázal, že vstup ruských vojsk na Ukrajinu „zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení“.

Václav Klaus je Putinovým chováním dokonce uražen, protože prý poškodilo všechny, kteří se „po léta snažili vysvětlovat nelehkost komplikované ukrajinské a ruské situace“. Jenže o Putinových choutkách nebylo pochyb už dávno. Škoda jen, že na jeho rozpínavost nedokázal Západ zareagovat tím nejúčinnějším způsobem – zablokováním všech zahraničních kont ruských boháčů, zabavením jejich majetku a zákazem vstupu do svých zemí. Pochybuji, že by ruská věrchuška vyměnila pláže na Riviéře a fotbalové velkokluby za ukrajinské povstalecké území.