Někdo se rád zavírá, popřípadě v rozčílení s oblibou mlátí dveřmi, ale to by se v jednom z bytů v pražské části Letná nemohl moc dovolit. Moc jich totiž není. Když se investor setkal s architektkou Markétou Bromovou, sdělil ji poměrně jasné, byť na druhou stranu zapeklité zadání. „Mám velký několikapokojový byt. Po rekonstrukci však nechci mezi jednotlivými místnostmi dveře, ale pořád musím mít pocit, že místnosti jsou od sebe odděleny,“ znělo zadání majitele nemovitosti o ploše 97 metrů čtverečních.

Byt v pražském činžovním domě prokoukl díky vkusné a profesionálně provedené rekonstrukci.
V pražském bytě se do koupelny vchází skříní. Nápaditost v něm nezná mezí

Jako nezbytnost se tak ukázala jednotná podlaha, tedy stejná pro všechny místnosti včetně koupelny. „Jednou z možností byla terazzová podlaha, ale po statickém posouzení jsme se s klientem rozhodli pro broušenou betonovou stěrku,“ přiblížila Markéta Bromová.

Na začátku bylo nutné celý prostor zbavit prakticky všeho, co by bylo navíc nad jeho nosnou kostru. „Zůstala tak i přiznána stropní konstrukce železobetonových průvlaků s žebírky,“ doplnila Bromová.

Zaujme zelený vroubkovaný box

Poté, co byly propojeny podlahou sjednoceny všechny místnosti, nastala fáze jejich rozdělení. K tomu bylo využito systému pomyslných boxů.

„Hlavní dělicím prvkem prostoru je zelený vroubkovaný box, který v sobě skrývá část kuchyně s lednicí, myčkou nebo vestavnou troubou, šatní skříně v ložnici nebo také skříň, která slouží u vstupu,“ popsala svůj projekt nápaditá architektka.


Nahrává se anketa ...

S ostrovem v kuchyni

Ke vstupu pak umístila malou technickou komoru a dvě vestavné šatní skříně. Jedna je v zeleném boxu. Druhá je koncipována do tmavého obložení, které za roh přechází v knihovnu.

Za zelený box je schována i ložnice.Za zelený box je schována i ložniceZdroj: se svolením Veroniky Raffajové

„Centrálním prostorem je kuchyně s ostrovem obloženým patinovanými mosaznými panely. Ten má masivní pracovní plochu z betonu. V ploše desky ostrovu jsou důmyslně schované prostupy do sorteru třeba na bio odpad,“ přiblížila Markéta Bromová.

Ložnice má tři vstupy

Ložnice je umístěna za zeleným boxem. Má tři vstupy. Mezi hlavní koupelnou a ložnicí je průchozí knihovna.

Dispozičně širší byt si díky své barevnosti od architektů vysloužil přezdívku „Modrák“
Z jednoho bytu dva: Modrá a žlutá garsonka jako dvojčata z činžáku

Celá polovina bytu je pak prosta jakéhokoliv dělení a příček. Je zde prostor pro jídelnu s obytnou částí. V této půlce bytu je i malá koupelna, kde je k dispozici toaleta pro návštěvy. Vstup do koupelny je pak u zádveří bytu.