VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zimní houby střídají jarní. Dejte si nadívané smrže

Novoměstsko – Milovníci houbových pokrmů si už mohou připravovat košíky. V lesích se pomalu začínají objevovat první jarní houby.„Už jsem našel penízovku smrkovou. Je to ale tak malá houba, že když by si z ní chtěl člověk udělat svačinku, tak to bude sbírat přes hodinu," pousmál se mykolog Oldřich Pojezný z Nového Města na Moravě.

7.4.2017
SDÍLEJ:

Jednu z nejčasnějších jarních hub lze připravovat na několik způsobů. Kdo pohrdne klasickou smaženicí, může si pochutnat třeba na kloboučcích smržů naplněných masovou směsí.Foto: VLM/ Vladimír Kučera

Penízovky smrkové jsou drobné houbičky, a jak už název napovídá, lze je najít na smrkových šiškách. „Mají hnědavý klobouček jehož průměr je okolo 12 milimetrů. Tyto houby rostou v březnu až květnu,“ popsal Oldřich Pojezný.

Na některých místech v České republice už začínají růst i oblíbené smrže. „Na Novoměstsku jsem je ještě nenašel, ale předpokládám, že začnou růst každým dnem. Tato houba je velmi oblíbená, protože patří mezi první, které lze na jaře najít a udělat si z nich dobré jídlo,“ podotkl mykolog.

Smrže je možné v kuchyni upravovat hned na několik způsobů. Někdo dává přednost klasické smaženici, jiný zvolí raději něco speciálního. „Někomu více chutnají třeba kloboučky smrže nadívané masovou směsí,“ prozradil další z možností, jak jednu z prvních jarních hub upravovat, Oldřich Pojezný.

Pokud si ale někdo hlídá místo, kde vloni smrže našel a myslí si, že je tam objeví i letos, bude určitě zklamán. „Nikdy nerostou na stejném místě dva roky po sobě. Vyskytují se na okrajích lesů nebo parků. Nejčastěji na drcené borovicové kůře. Lidé by je ale měli hledat jinde než vloni,“ sdělil mykolog.

V přírodě lze ještě stále najít i penízovku sametonohou, které jsou v lidovém léčitelství přisuzovány ozdravné účinky. Používá se jako přírodní antibiotikum k léčení zánětů, alergií, astmatu a podobně. A také k podpoře imunitního systému nebo k posílení činnosti slinivky břišní.

Penízovka sametonohá je nazývána zimní houbou a vyskytuje se na pařezech listnatých stromů. „Roste od listopadu do března a je to jedna z nejlepších hub. Jakmile ale nastane slunečné počasí, tak tato houba okamžitě mizí,“ řekl Oldřich Pojezný.

Přestože znalci hub velmi oblíbená penízovka sametonohá má už to nejlepší takříkajíc za sebou, houbaři se mohou těšit na další nové úlovky. „Zanedlouho začnou růst závojenky podtrnky, což jsou poměrně málo známé, ale jedlé a chutné houby. Na začátku května už určitě porostou,“ vzkázal natěšeným milovníkům houbových specialit Oldřich Pojezný.

Autor: Helena Zelená Křížová

7.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jakub Kohák.
4

Ve Víru běhají všichni a nebude zde chybět ani Jakub Kohák

Ilustrační foto

Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci

Sáblíková bude pokračovat i po Pchjongčchangu

Žďár nad Sázavou – Odchod do sportovního důchodu? Ale kdeže. Láska ke sportu zvítězila. Martina Sáblíková přehodnotila své plány po olympijských hrách v Pchjongčchangu a hodlá se na dlouhém oválu se svými konkurentkami potkávat i nadále. Její fanoušci tak mohou mít radost.

O Krucemburskou kliku se bojovalo už popáté

Vysočina - V neděli se za přívětivého počasí v Krucemburku na dvou kurtech konal již 5. ročník parádního představení při turnaji čtyřher, který pro amatéry tradičně připravili Pavel a Míra Blažkovi s rodinami. Celkově panovala jako vždy uvolněná přátelská atmosféra, umocněna kvalitními výkony při zápasech a také operativním občerstvováním během náročných bojů.

Opilá řidička odjela od nehody, poté nadýchala téměř pět promile

Žďár nad Sázavou – Silně opilá řidička nezvládla řízení a nabourala do zaparkovaného auta. Od nehody ale odjela.

Čtenáři žďárské knihovny si budou moci číst i na zahrádce restaurace

Žďár nad Sázavou – Už příští léto budou moci návštěvníci žďárské Knihovny Matěje Josefa Sychry číst nejenom přímo v čítárně, ale i na zahrádce restaurace, která se stane součástí vedlejšího Nápojového centra Fiala.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení