„Čekal jsem, že to půjde rychleji. I tak je to ale dobré, automaty ubývají, byl jsem pro jejich zákaz," poznamenal Pavel Krčál ze Žďáru.

Než ale z města hazard úplně zmizí, může to ještě trvat měsíce, ačkoli je vyhláška účinná už téměř rok, od 1. října 2014. Prakticky hned po jejím přijetí ukončily svou činnost ty automaty, které povolovala radnice.

Ostatní herní přístroje může zrušit jen Ministerstvo financí, jež uděluje licence provozovatelům. „O postup rušení licencí se rozhodně zajímáme, ovlivnit ho ale nemůžeme. Nelze tedy odhadnout, kdy skončí provoz všech přístrojů ve Žďáře," řekl Josef Klement, žďárský místostarosta. Provozovatelé herních terminálů se mohou proti zrušení licence odvolat podat rozklad. V praxi toho využívají. Rozhodnutí o ukončení provozu přístrojů musí potvrdit rozkladová komise Ministerstva financí, správní řízení se může táhnout i několik měsíců.

„Nyní je ve Žďáře Ministerstvem financí povoleno ještě sto šest výherních hracích přístrojů. U devadesáti dvou z nich rozkladová komise již o ukončení provozu jednala," uvedla vedoucí finančního odboru žďárské radnice Jitka Vácová. O zbývajících čtrnácti automatech zatím informaci z ministerstva nemá.

Vyhlášku o zákazu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her na území města žďárští zastupitelé schválili poté, co se obyvatelé města proti hazardu aktivně postavili peticí za vypsání referenda, které by o osudu hazardu ve městě rozhodlo.

Na referendum nakonec ve Žďáře nedošlo. Snaha o jeho vypsání podle iniciátora petice Jana Šeda „rozpohybovala" do té doby nečinné zastupitele, ti o úplném zákazu hazardu začali jednat, připravili a schválili vyhlášku.

Loni ve Žďáře fungovalo 228 výherních přístrojů, z toho 24 jich bylo povoleno radnicí a 204 Ministerstvem financí. Na daních z her město například předloni získalo přes 16 milionů korun. Dávalo je sportovcům, na kulturu i aktivity pro trávení volného času.