„Pokud by se takový pacient u nás objevil, musíme ho ošetřit, izolovat a ihned informovat hasiče a hygieniky, kteří by zařídili transport na specializované pracoviště," informoval mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.

V současné době, pokud na emergency přijde pacient s horečnatým onemocněním, sestra na recepci od něj zjišťuje, zda v posledních týdnech nenavštívil oblast postiženou vysoce nakažlivým onemocněním. Nemocnice na svém webu dále upozorňuje, jak postupovat, pokud se u člověka, který během tří týdnů předtím cestoval po západní Africe či jiném státě zasaženém nebezpečným nakažlivým onemocněním, projeví akutní zdravotní problémy. Jde o horečku, nevysvětlitelnou únavu, bolesti hlavy, svalů, bolesti v krku, průjem, zvracení a následně krvácení.

„V tomto případě by pacient měl telefonicky neprodleně kontaktovat svého ošetřujícího lékaře, anebo infekční ambulanci v době od pondělí do pátku od 7 do 14 hodin na telefonním čísle 566 801 396. Mimo uvedenou dobu se obracejte na recepci urgentního příjmu s telefonním číslem 566 801 850," dodal Kratochvíl.

O vhodnosti nákupu ochranných pomůcek byli instruováni i praktičtí lékaři. „Zatím jsou ochranné pomůcky ze strany hlavního hygienika doporučené, nikoliv povinné," řekla Deníku vedoucí epidemiologie žďárského územního pracoviště krajské hygienické stanice Renée Mašová. „Určité procento lékařů jsme ale měli zkontrolovat, přičemž jsme zjistili, že většina z nich doporučení hygienika respektuje. Někteří si už pomůcky objednali, další to mínili udělat," dodala Mašová. K ochranným pomůckám patří brýle s uzavřenými bočními částmi, obličejová maska s ventilem, ve kterém je filtr, nepropustný overal se zdrhovadly na rukávech a nohavicích a dvě vrstvy rukavic.

Obava z možnosti nákazy ebolou při pobytu na africkém kontinentu se objevila i mezi cestovateli na Žďársku. Respektive zda vůbec jet a jak se případně při vycestování smrtelnému onemocnění vyhnout. V ordinacích, v nichž se zabývají cestovní medicínou, se v posledních měsících množí podobné dotazy.

„V tomto případě se dá doporučit jenom to, aby lidé do oblastí s výskytem tohoto nebezpečného onemocnění nejezdili. A to do té doby, než bude k dispozici očkovací vakcína," uvedl lékař Miroslav Kříž ze žďárské ordinace cestovní medicíny v objektu hygienické stanice.