VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žďárští školáci se učí podnikat ve fiktivní firmě

Žďár nad Sázavou - Fiktivní firmu v prosinci založili žáci 9. C žďárské základní školy Švermova. Imaginární společnost se zabývá přípravou a distribucí zdravé stravy. V nabídce je tak například celozrnné pečivo, přesnídávky, jogurty, ovocné a zeleninové šťávy, ovocné přesnídávky, ovesné kaše, zeleninové i ovocné saláty, čaje, koktejly, ale i müsli tyčinky nebo třeba plněné sladké a slané palačinky.

24.2.2015
SDÍLEJ:

Martin Anderle (zleva), František Bešta a Markéta Prokešová se učí podnikat ve fiktivní firmě. Foto: Deník/Lenka Mašová

„Díky projektu se máme naučit základům podnikání ve firmě. Dostali jsme za úkol vymyslet, v čem bychom chtěli zkusit podnikat, a napadla nás zdravá výživa. Nejdříve jsme vytvořili webové stránky s nabídkou, kde si mohou naši fiktivní zákazníci objednat, a my jim potraviny sestavíme do svačinového boxu. Snažíme se přitom, aby se menu skládalo ze zdravých jídel a nápojů," popsal jeden ze školních „podnikatelů" František Bešta.

Na webu www.happyfood.blog.cz se mohou zájemci informovat o tom, jaké dobroty jsou k mání, a nechat si je „doručit" přímo na určené místo.

„Jde už o celkem rozsáhlý katalog, nabídka je podle typu potravin rozdělená na kategorie, a kromě toho, že si zákazníci mohou sami navolit, co přesně ve svém svačinovém boxu chtějí, připravujeme také boxy s naším menu," uvedl další z „deváťáků" Martin Anderle s tím, že sortiment nabízených potravin stále rozšiřují.

Kdo na jejich web zavítá, je samozřejmě upozorněn, že tento slouží výhradně pro potřeby smyšlené školní společnosti. „Chystáme se na fiktivní obchodování s dalšími školními firmami, to znamená nejenom na přípravu a dodávku potravin, ale i na veškerou administrativu s chodem firmy spojenou," dodal Martin Anderle.

Školáci z 9. C mají k dispozici i svou „kancelář", místo ve škole, kde mohou úřadovat. „Když máme čas, domluvíme se a věnujeme se firmě tak hodinu nebo dvě po vyučování," sdělila Markéta Prokešová, taktéž „podnikatelka" z fiktivní školní firmy. Protože projekt je sponzorovaný z evropských peněz, školáci pro firemní účely získali rovněž notebook, tiskárnu a další potřeby a pomůcky.

Mimo nabídky pro zákazníky školáci sestavili i pravidla pro zaměstnance, respektive kdo a co bude mít ve firmě na starosti a za co bude zodpovídat. „Zpočátku jsme si každý dali nějaký úkol, ale zatím to spíš vypadá tak, že všichni pomáhají podle svých schopností co kdo umí, to udělá," objasnil František Bešta.

Kompetenční spory mladí podnikatelé zatím řešit nemuseli. „Když se objeví nějaký problém a každý z nás má na věc jiný názor, snažíme se najít řešení, které by vyhovovalo všem. Zatím se ještě nestalo, že bychom se pohádali," dodal František.

Zda se úvod do podnikání bude jednou žďárským deváťákům hodit, ukáže čas. „Chtěl bych studovat žďárskou Střední gastronomickou školu Adolpha Kolpinga, obor číšník, a pak se uvidí," říká Martin, jehož záměr je tak školnímu podnikání „kolem jídla" nejblíže. Markéta plánuje jihlavskou střední veřejnoprávní školu Trivis s následným vysokoškolským studiem, protože by se jednou ráda stala policistkou. František by zase chtěl studovat jazykové gymnázium v Ostravě, pak možná práva, nebo vysokou školu pedagogickou.

„Uvažuji o různých profesích a klidně bych šel i někam do zahraničí. A teď mám rozečtenou Zelenou míli od Stephena Kinga, a ta mě zaujala natolik, že mě už napadlo, že bych se mohl stát i vězeňským dozorcem," dodal s úsměvem František.

Autor: Lenka Mašová

24.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vstup zakázán.

Stromy kolem přehrady Staviště hrozí pádem, do lesů je zakázáno vstupovat

Ilustrační fotografie.

Žena nalezla v rybníku munici

Studenti vyráběli popcorn pomocí paraboly a slunečních paprsků

Žďár nad Sázavou – Je libo popcorn, párek nebo posekat trávník? Studenti Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou to v pondělí svedli pomocí slunečních paprsků.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

O brodskou speciální školu se zajímá policie

Vysočina – Základní škola a Praktická škola U Trojice v Havlíčkově Brodě poskytuje základní i střední vzdělání dětem s výchovnými a jinými problémy a handicapy. Jenže problémy nemají jen žáci, ale v posledních měsících i vedení školy a někteří její zaměstnanci.

Prezident Zeman míří na Vysočinu

Vysočina - Prezident České republiky Miloš Zeman s manželkou přijede ve středu na oficiální třídenní návštěvu Kraje Vysočina. Kromě toho, že se na třech místech setká přímo s občany, zavítá také do Jaderné elektrárny Dukovany. Poté stráví několik dní na své chalupě v Novém Veselí na Žďársku, kde se opět chystá vyplout na člunu na místní rybník.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies