„Prodejců se jako vždy hlásilo tolik, že nebylo v možnostech města všem vyhovět, některé jsme museli odmítnout. Kapacita náměstí byla zcela naplněna," potvrdila Marie Šustrová z odboru komunálních služeb žďárského městského úřadu.

Vánoční punč

Lidé si mohou vybírat mezi tradičním sortimentem, jako jsou například dobroty v podobě trdelníku, vánočního punče či medoviny, k mání jsou i medová vína, sušené ovoce, oříšky, koření, sýrové speciality uzeniny, vánoční ozdoby, svícny či jmelí. „Na vánočním trhu je možné zakoupit rovněž řemeslné výrobky, a to i s vánoční tematikou, jako jsou například dekorace z přírodních materiálů, slaměné a dřevěné ozdoby na stromeček, věnce, svícny či sušené květiny, zvonečky a rolničky. Nechybí ale ani stánky s oblečením, koženou galanterií, kožešinami, potřebami pro domácnost, bytovým textilem, obuví, hračkami, knihami, dárkovými předměty a řadou dalšího zboží," přiblížila Šustrová.

Uspořádání letošního vánočního trhu na náměstí Republiky nepřineslo žádná dopravní omezení. „Doufáme, že lidé budou s vánočním trhem spokojeni, i když prodejních stánků se na zrekonstruované náměstí vešlo o něco méně, než tomu bývalo dříve," vyjádřil se starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil.

V loňském roce, kdy finišovaly práce spojené s rekonstrukcí náměstí Republiky, se vánoční trhy ve Žďáře nekonaly. Další tradiční předvánoční akce, jako bylo zahájení adventu a rozsvícení vánočního stromu či živý betlém, byly z náměstí přesunuty před dům kultury. První veřejnou událostí, která se na opraveném náměstí uskutečnila, byl novoroční ohňostroj.