„Letos jsme si dali za cíl dodělat žďárskou železniční stanici. Práce chceme zvládnout do květnové pouti,“ nechal se o víkendu slyšet šéf projektu Radislav Wimmer.

Model železnice, který věrně zobrazuje motivy z krajiny Žďárska, vzniká v místnosti 12krát 9 metrů. Kolejiště je po obvodu stěn do skoro uzavřeného písmene „U“. A právě žďárská železniční stanice se svým rozsáhlým kolejištěm a vlečkou vedoucí do firmy Žďas a vlečkou ZZN se stane ústřední dominantou modelu.

„Finančně jsme v položce náklady na částce milion čtyři sta tisíc korun,“ řek Radislav Wimmer.  „Vydělali jsme přes tři sta šedesát tisíc na vstupném od května, což je docela dobrý průměr. Ale stále do toho více investujeme, než vyděláváme,“ dodal předseda občanského sdružení.

Na stavbě se aktivně podílí patnáct členů. „Někteří jsou vysloveně doma, kde sestavují domečky. Jednou za čas přijdou, donesou ho a zase vyfasují další domácí práci,“ sdělil Wimmer. Členem sdružení je ale i pes Bary. „Model staví s námi už od začátku,“ usmívá se jeho pán Radislav Wimmer. „Kdybych tušil, že se pustím do tak velkého projektu, tak by si ho nepořizoval. Ale stalo se, a teď musí stavět se mnou,“ dodal s úsměvem. O víkendu jste mohli Baryho vidět v „tričku“ Modelového království mezi návštěvníky.

Po kolejích se už v Domě kultury jezdí bezmála padesát vlakových souprav. „Kapacitně je modelové kolejiště stavěné až na osmdesát souprav. Zůstaneme na těch šedesáti, aby dráha nebyla úplně přeplněná,“ uvedl předseda Modelového království. Jedna souprava stojí kolem deseti až patnácti tisíc. Většina souprav je tovární produkce.
„Ale zhruba dvanáct strojů je z časů, kdy jsem si je sám doma vyráběl. Dnes je ale na trhu tak široká a kvalitní tovární nabídka, že už není důvod si dělat vláky doma na koleně,“ dodal Wimmer. O tom se mohou návštěvníci přesvědčit v modelářské prodejně, která je součástí modelářského projektu v Domě kultury