Kultura Žďár teď intenzivně připravuje kino na provoz. „Vytváříme nyní tým pracovníků kina a program kostru už máme hotovou, pracujeme na prodejním systému a na propagaci. Obojí chceme sjednotit s Domem kultury," přiblížila Marcela Lorencová, ředitelka Kultury Žďár. „Kultura Žďár má začít organizovat správu a provoz kina od začátku října," potvrdil místostarosta Ladislav Bárta.

Ještě před nedávnem radní plánovali převést kino na Kulturu Žďár až 1. ledna 2015. V kině, jež momentálně spravuje město, se plánovaly vnitřní úpravy, zejména oprava elektroinstalace za asi 3,5 milionu korun. Ta je padesát let stará a rekonstrukci potřebuje kino má dle radních elektroinstalaci v nejhorším stavu ze všech budov města. „Jednou už tam došlo k zahoření. Peníze na opravu elektroinstalace město vyčlenilo, počítáme s tím, že sumu 3,5 milionu sníží výběrové řízení," informoval na jaře o plánech radnice místostarosta Jaromír Brychta.

Radní teď dostali hotovou studii modernizace a rekonstrukce interiéru kina Vysočina. Studie je dle Bárty komplexní a detailně propracovaný návrh úprav řeší jak využití prostoru, tak elektroinstalaci, vzduchotechniku, topení, akustiku, ozvučení i požární a bezpečnostní hlediska.

Vedení města chce nyní celý návrh včetně technických údajů zveřejnit na webových stránkách Žďáru a uspořádat veřejnou diskusi, aby se ke studii mohla vyjádřit veřejnost. Pokud by chtělo město celý návrh realizovat tak, jak je navržen, muselo by na provedení rekonstrukce sehnat přibližně 25 milionů korun. Studie stála město 197 tisíc korun, zpracovala ji brněnská společnost RadaArchitekti.

S přestavbou elektroinstalace se tedy čeká, a promítání bude zatím obnoveno. Jak řekl Ladislav Bárta, podle výsledků revizí je kino provozuschopné minimálně do července 2015. „Chtěli bychom stihnout začít promítat od 1., případně od 15. listopadu," dodala Marcela Lorencová.