V souvislosti se stavebními úpravami objektů ve městě se totiž obyvatelé zajímají i o to, zda se při nich počítá se zlepšením přístupu pro imobilní návštěvníky. Kino by rádi občas navštívili nejen dospělí, ale také děti, a i mezi nimi vozíčkáři jsou. Podle místostarosty jsou tedy připomínky ohledně kina Vysočina zcela na místě, a při dalších úpravách objektu se jimi chce dále zabývat. „Pokusím se však i při těchto pracích podnět zapojit, výsledek ovšem nyní neumím zaručit," dodal Bárta.

V současnosti do většiny městských budov bezbariérový přístup zajištěn je. „Pokud jako město přestavujeme či opravujeme své objekty, vždy se snažíme případné rezervy v tomto ohledu napravit. U velkých přestaveb bývá ostatně zajištění bezbariérovosti podmínkou. Příkladem může být třeba rekonstruované relaxační centrum, jež v tom směru stoprocentně kritéria splňuje," podotkl Ladislav Bárta.

Průchod s potížemi

Problémy ale lidem na invalidním vozíku může působit i pohyb ve stavbách, jež bezbariérový přístup mají. Třeba z jedné budovy žďárské polikliniky do druhé se někteří dostanou jen s velkými potížemi.

Tu zkušenost má například Bohumír Dvořák. „Přístavek, kde jsou zubní a další odborné ordinace, je přístupný jen na mechanickém vozíku v doprovodu zdatného asistenta. Jediný výtah, který umožňuje návštěvu těch ambulancí, byl upraven tak, že je v něm méně místa než původně. Po demontáži podnožek z vozíku se tam vejde postižený, a asistent musí utíkat po schodech, aby pomohl vozíčkáři ven. A toalety na poliklinice nejsou přístupné vozíčkářům na elektrických vozících," popsal Bohumír Dvořák, jenž právě elektrický vozík užívá.

Tyto vozíky bývají robustnější než mechanické, je pro ně tedy třeba více místa.

„O průchodu z hlavní budovy do přístavku a k lékárně ani nemluvím, musím budovu objet zvenku, a tam opět prosit o otevření dveří. Shrnuto návštěva polikliniky může být velmi ponižující a stresující, a to se nedávno rekonstruovala," dodal Dvořák.

Obecně však Bohumír Dvořák bezbariérové úpravy ve městě hodnotí kladně, i když rezerv je dost a podle něj se stále vyskytují nové i opravené provozovny, jejichž vlastníci na vozíčkáře ani nepomysleli. „Sociální správa v Husově ulici není třeba přístupná vůbec," připomněl Dvořák.

Zmíněný přístavek polikliniky ve Žďáře městu nepatří. „Případné úpravy průchodu mezi budovami by se samozřejmě musely provádět v součinnosti s majitelem přístavku," sdělil ředitel polikliniky Michal Hubert Zrůst. Podmínky nejsou ideální, připomínky od vozíčkářů ale zatím nezaznamenal. V poliklinice si lze vypůjčit mechanický vozík. Podle Ladislava Bárty také město plánuje zřídit plošinu pro zajištění lepšího přístupu vozíčkářů ze vstupní haly do průchodu takzvaného krčku.