„Velmi nás těší, že lidé chtějí pomoci a postupně na sbírku reagují. Začátek byl mírnější, teď se už zájemci na možnost přispět ptají stále častěji," uvedla Jana Zelená, ředitelka Oblastí charity Žďár nad Sázavou, která sbírku ve městě vyhlásila.

Zájemci se mohou do sbírky zapojit do konce příštího týdne. Přispět může každý. Sbírají se hlavně deky, balená neslazená, neperlivá voda a hygienické potřeby.

Dary se shromažďují v sídle správy žďárské charity v objektu hotelu Morava v Horní ulici. Dodání sebraných věcí potřebným potom jako hlavní organizátor sbírky zajistí brněnská diecézní charita.

Po vyhlášení byl ve Žďáře zájem o darování do sbírky mezi lidmi spíše vlažný, a pracovnice Charity zaznamenaly také negativní reakce, hlavně na sociální síti Facebook. „Situace se ale ustálila a lidí, kteří chtějí pomoci, stále přibývá," řekla Veronika Dobrovolná, koordinátorka ze žďárské oblastní charity.

Pracovníci z brněnské Charity žďárskou pomoc předávali už rodinám uprchlíků na nádraží v Břeclavi. „Lidé byli vysílení, neměli jídlo ani vodu, za každý dar byli vděční. Uprchlíci tady prostě jsou, a tím, že se jim snažíme pomoci, jen naplňujeme naše poslání," připomněla Zelená.

Lidé ve Žďáře ovšem přinášejí třeba také potřeby na kreslení pro děti, které jsou rovněž na seznamu potřebných věcí. „Často jsou to právě maminky, hodně soucítí s rodinami s dětmi," přiblížila Veronika Dobrovolná.

Zatím největším příspěvkem do nynější žďárské sbírky bylo asi dvacet krabic se šampony. „Přivezl nám je dárce z Vysokého Mýta. Také nám řekl, že jeho děti vybraly pro děti uprchlíků nějaké hračky, a zajímal se, zda bychom mohli zprostředkovat, aby jim je mohly osobně předat," doplnila Dobrovolná. „Bylo to velice milé, jak ta situace samotná, tak zjištění, že lidé druhým chtějí pomáhat a vedou k tomu i svoje děti," poznamenala Jana Zelená.

Kdo se chce do sbírky zapojit, má možnost do 25. září včetně. Dary je možné přinést do atria hotelu Morava v Horní ulici ve Žďáře, kde žďárská charitní organizace sídlí. Věci se vybírají vždy v pracovní dny od 8 do 16 hodin.

Uprchlíkům se připravují pomoci i římskokatolické farnosti. Kromě materiální a finanční pomoci počítají i s tím, že poskytnou lidem střechu nad hlavou.

Místo pro lidi v nouzi bude dle faráře Pavla Habrovce i ve farnosti Radostín nad Oslavou, Pavlov. „Na nějaký čas by našli útočiště na faře, a jistě by se našli farníci, co by poskytli třeba část svého domu," řekl radostínský farář.

S ubytováním uprchlíků počítá žďárská farnost Nanebevzetí Panny Marie. „Myslím, že v prvním kole musíme finančně podpořit charitní pracovníky. Když bude třeba další pomoc či ubytování, rozhodně nenecháme nikoho na ulici. S farníky jsme už o tom hovořili, máme i farní budovu v Herálci, co slouží rekreačním účelům. Papež František se k tomu tématu opakovaně citlivě vrací, a my nemůžeme dělat, že se nás to netýká," řekl Vladimír Vojtěch Záleský, duchovní správce farnosti Nanebevzetí Panny Marie.

Co vybírají?

deky, spací pytle, karimatky

vody balené neperlivé, neslazené, menší lahve 0,25 či 0,3 l, případně 1,5 l

hygienické potřeby dětské pleny, dámské vložky, potřeby pro zubní hygienu, malé šampony, mýdla, vlhčené ubrousky

výtvarné potřeby pro děti barvy, papíry, korálky, pastelky, fixy

konzervy jen fazole a ryby, (samootevíratelné)

* sbírka trvá do 25. září,

vždy v pracovní dny od 8 do 16 hodin, Oblastní charita, hotel Morava, Horní 22, Žďár n. Sáz.