V městské čtvrti Žďár nad Sázavou 3, lidmi zvaném Stalingrad, se prodávají byty v soukromém vlastnictví o třetinu levněji než jinde ve městě. „Ve svobodárnách počítáme s rekonstrukcí i s vybudováním malometrážních bytů kolem padesáti metrů čtverečních, například pro matky samoživitelky, které by mohly mít nižší nájem, než je komerční," přiblížil záměr místostarosta Klement s tím, že v bytových domech by byly různé kategorie bydlení. Tedy nejen ty se základním vybavením.

Důvodem nižších cen bytů v soukromých domech na Stalingradě je zejména sousedství romské komunity a problémy při jejím soužití s majoritní společností, na které si zejména starší lidé stěžují. Podle místostarostových slov bude ve čtvrti posílena terénní služba a komunitní centrum. Ve spolupráci s úřadem práce existuje záměr vytvořit pozici pracovníka pro postupné zaměstnávání lidí „svobodárenské" komunity. Už od letoška město více zaměstnává dlouhodobě nezaměstnané lidi při veřejně prospěšných pracích. „V budoucnu by se tito lidé mohli postupně dostat i k dalším zaměstnavatelům, tedy i do velkých firem ve městě a okolí," doplnil Klement.

Hlavně po Stalingradě se od roku 2013 pohybují asistenti prevence kriminality se znalostí prostředí, kteří dohlížejí na dodržování pořádku, vyhlášek a zákonů. Od tohoto měsíce jsou již čtyři a jejich mzda je dotovaná ze státních peněz.

„Velmi se nám osvědčili, je to kladně přijímáno ,podle zpětné vazby od obyvatel i obchodníků ve Žďáře 3," řekl vedoucí žďárské městské policie, pod kterou preventisté spadají, Martin Kunc.

Na změny na Stalingradě chce radnice čerpat přislíbených až 109 milionů korun z evropských strukturálních fondů. To souvisí se spoluprací s Agenturou pro sociální začleňování a vznikem žďárského strategického plánu sociálního začleňování. „Plán vycházející z potřeb ve městě. 27. listopadu půjde do rady a 15. prosince ho budou schvalovat zastupitelé," uvedl Josef Klement. Ze 109 milionů je agenturou 62 vyčleněno na investiční akce. Na takzvané „měkké" projekty spojené se zvyšováním zaměstnanosti a podobně jde 47 milionů korun. „Plán je pro roky 2017 až 2019, takže žádat o peníze z evropských fondů na jednotlivé projekty bychom mohli už od příštího roku," dodal Klement.

Plán začleňování

Strategický plán sociálního začleňování, který budou 15. 12. schvalovat žďárští zastupitelé, zahrnuje opatření, na která by v letech 2017 až 2019 mohl Žďár spolupracující s Agenturou pro sociální začleňování získat podporu z EU až 109 milionů korun.

V plánu je například rekon-strukce svobodáren ve Žďáře 3 včetně výstavby sociálních bytů nebo posílení terénní služby a komunitního centra.