„Akce vznikla na impuls mládeže, která se setkávala v diecézních centrech. Mladí chtěli mít příležitost setkávat se i po tom, co vstoupí do manželství a založí rodiny. Obrátili se proto na otce biskupa Vojtěcha Cikrleho, který jim vyšel vstříc touto Diecézní poutí rodin," řekla koordinátorka pouti Jana Vaňková z Centra pro rodinu a sociální péči v Brně. Právě to se na organizaci pouti spolu se žďárskou farností při kostele Nanebevzetí Panny Marie podílí. Hlavním organizátorem je Biskupství brněnské.

Setkání na Vysočině začne ráno v devět hodin a dvacet minut duchovním slovem, na které v deset hodin naváže pontifikální mše svatá. Tu bude sloužit nový pomocný brněnský biskup Pavel Konzbul.

Programová nabídka pouťové soboty je pestrá. „Pro mladé bude připraveno divadelní představení Tarsan o životě Pavla z Tarsu. Na menší děti čekají různá stanoviště s úkoly v zámecké zahradě či výtvarné dílničky," popsala část programu Vaňková. Chybět nebudou ani přednášky. Letošní pouť rodin bude protknuta mottem Láska je radost, naváže ale také na probíhající Svatý rok milosrdenství.

Každoročně podle pořadatelů pouť vyhledá patnáct set až dva tisíce poutníků. „Letos očekáváme ještě mírný nárůst, neboť spolu s rodinami svoji pouť oslaví také Charita," dodala Vaňková.

„Máme radost z toho, že pouť rodin ve Žďáře nalezla svoji tradici a že se k nám po několik let sjíždí rodiny a mladí lidé z celé brněnské diecéze. Prorodinnou politikou se snažíme právě mladým lidem vycházet vstříc," uvedl místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement. Podle Klementa se bude město snažit alespoň částečně podílet i na zajištění akce.

Z programu:

13. Diecézní pouť rodin, 27. srpna 2016, areál zámku ve Žďáře nad Sázavou:

9.20 ranní duchovní slovo

10.00 mše svatá

12.00 program na pódiu, zámeckých nádvořích a zahradě: koncert Pavla Holana; divadelní představení Tarsan, příběh o Pavlovi z Tarsu; Zahrada milosrdenství: stanoviště s úkoly pro děti v zámecké zahradě; ukázka a představení činnosti Charity ČR; adorace s komunitou Emmanuel; komentovaná prohlídka poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře; přednášky

15.30 zakončení pouti: závěrečná modlitba, slovo na cestu

Zajištěna je kyvadlová doprava z nádraží na zámek a zpět, a to ráno v 8.45 a 9.45 hodin, odpoledne v 15.45 a 16.00.