„Tlumočili jsme zástupcům společnosti nespokojenost se stavem bývalého hotelu. Je předmětem obrovské, dlouhodobé kritiky obyvatel i návštěvníků města," řekla starostka Dagmar Zvěřinová. Město má ale omezenou možnost s tím něco udělat, jelikož budovu nevlastní. Starostka proto kvituje, že se zástupci VHS Bohemia dohodli s radními na řešení situace firma objekt zbourá. „Ano, dohodli jsme se na demolici do 15. září," potvrdil Petr Kučera, předseda představenstva VHS Bohemia. „Nyní podnikáme kroky, aby se záměr mohl provést co nejdříve. Chystáme harmonogram prací," sdělil.

„Uděláme maximum, aby se to podařilo," řekl místopředseda představenstva firmy Libor Havlík. „Jsem také Žďárák, a také chci, aby byl Žďár pěkný," doplnil Havlík.

Kompletní oprava náměstí

Na náměstí Republiky byla právě zahájena kompletní rekonstrukce povrchů i kašny. Podle harmonogramu prací bude opravena nejprve právě ta část náměstí, kde zchátralý hotel stojí. Při demolici bude potřeba zajistit, aby práce nově opravené plochy neponičily bourat a odvážet suť se tedy bude ze zadní části objektu. Obecné ohrožení dům nezpůsobuje, má pevný skelet a jeho zhroucení nehrozí. Radní netrvali rovnou na demolici, VHS Bohemia se ale rozhodla řešit situaci právě takto.

Budoucí využití místa není ještě dané. „Podnikatelský inkubátor před dvěma lety vypadal nadějně," připomněl místostarosta Jaromír Brychta. Projekt ale tehdy nezískal dotaci z Evropské unie, a na tom ztroskotal.

Město dle zákona o obcích může až do výše 100 tisíc pokutovat vlastníka, co neudržuje čistotu a pořádek na pozemku, jenž užívá nebo vlastní tak, že tento naruší vzhled obce. Radní o tom ale v případě Bílého lva neuvažují. Podle Zvěřinové by to problém s hotelem stejně neřešilo. „Teď je prioritou, aby ta ruina zmizela Žďáranům z očí," uzavřela.