„Je chladno a máchat se ve studené vodě se nikomu moc nechce," potvrdil před začátkem závodu starosta vsi a zároveň moderátor akce pořádané místními hasiči Josef Dvořák.

Ačkoliv zajímavé ceny v čele s poukazem na odběr pětadvacetikilogramového selete lákaly, studený větřík a ledová a kalná voda odrazovaly. Naštěstí ne všechny.

„To ještě vůbec nic neznamená," usmíval se po první části dvoukolového závodu jeho pozdější vítěz Rostislav Šebek z Nového Města na Moravě, když zjistil, že v průběžném hodnocení vede. „V každém případě ale dostanu cenu jako nejstarší účastník, tu už mám jistou," prohlásil muž s ročníkem narození 1969.

Vzhledem k tomu, že se hodně aktérů cyklojízdy po lávce přes rybník letos rekrutovalo z řad dětí, mládeže a „odrostlejší" mládeže, neměl v tomto ohledu konkurenci, ač se podle pořadatelů závodů někdy účastní i zkušení závodníci důchodového věku. „Loni jsem byl také nejstarší, a když jsem byl na lávce předloni poprvé, tak to si už nepamatuji," uvedl Rostislav Šebek.

Radňovičtí organizátoři vedle nejstaršího účastníka závodů přes rybník oceňují i nejmladšího odvážlivce, který se s kolem pustí po lávce, a pak ještě extra mužskou, ženskou i dětskou kategorii.

Většina přímých účastníků podniku zvolila lehčí koupací úbor, jenž nasáknutý vodou tolik neztěžkne a netáhne závodníka ke dnu. Někteří preferovali nazouvací obuv, kterou poté nezřídka hledali v kalné vodě. Podstatou soutěže je jet co nejpomaleji, aby závodník na bicyklu na úzké lávce setrval co možná nejdéle. Jestli přitom spadne, anebo ne, není důležité. Přejet ji až na druhý konec vodní nádrže, což bylo asi osmdesát metrů, se letos nepoštěstilo nikomu.

„Co bylo nejtěžší? Úplně všechno. Úzká lávka, ledová voda, už když jsem viděl to počasí, říkal jsem si, jestli radši nemám jet domů," smál se vítěz, který nedá dopustit na svoje letité kolo československé provenience a prověřené tovární značky Eska. „Vytáhl jsem ho až dneska, trochu oprášil, těsně před závodem nafoukal kola, ale koukal jsem, že mi už nějak reziví řetěz," popsal předzávodní údržbu stroje zahalen do froté ručníku. „Zahřeju se až doma, jsem tady autem," pravil s odkazem na program pokračující veselice. Ačkoliv vítěz sice nejdříve prohlásil, že selat má coby chovatel domácího zvířectva dost, poté věc přehodnotil, neboť sele se vždycky hodí. „Ceny tady mají vždycky fajn," dodal Rostislav Šebek.