„Na Drátníku se krkavcům podařilo vyhnízdit, byla tam zahlédnutá čtyři mláďata. Většinou snáší krkavci čtyři vejce. Teď už by mláďatům pohyb lidí u skalního útvaru neměl vadit,“ vysvětlila důvod ukončení zákazu vstupu na Drátník mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Kateřina Machová.

Stejné omezení bylo také na další lezecké lokalitě ve Žďárských vrších, na Čtyřech palicích. Tam ale bylo ukončeno o něco dříve. „Krkavcům se tam tentokrát vyhnízdit nepodařilo,“ uvedla Kateřina Machová.

Chudobínská borovice.
Strom roku 2019: O vítězství bojují i dub z Třebíčska a borovice ze Žďárska

Drátník stejně jako Čtyři palice patří spolu s Malinskou a Paseckou skálou k nejčastějším cílům místních i přespolních horolezců. I přes veškerá opatření, ne všichni návštěvníci respektovali zákaz vstupu. Většina turistů i horolezců se ale snažila poskytnout hnízdícím ptákům tolik potřebný klid. „Obě skály patří k našim nejoblíbenějším lezeckým lokalitám, když se dostaneme na Vysočinu, míříme většinou k jedné z nich. Teď jsme si na nějakou dobu museli nechat zajít chuť, ale už máme konečně zelenou a můžeme k nim vyrazit s lany a sedáky,“ usmála se Jitka Straková z Tišnova.

Richard Brabec na tiskové konferenci po jednání vlády
Největší kalamita v historii. Kůrovec může napadnou půl milionu hektarů lesů