V sobotu 30. září a v neděli 1. října jim budou bicykly k dispozici ve Žďáře nad Sázavou, Novém Městě na Moravě a v Bystřici nad Pernštejnem, a to v rámci elektrocyklistické akce E.ON like-bike Tour 2017, jejímž cílem je podpora alternativních způsobů dopravy.

V každém z uvedených tří měst jsou připraveny trasy, jejichž délku si zájemci sami zvolí podle svých možností. Čím více razítek pak při putování na elektrokole po vytipovaných trasách sesbírají, tím hodnotnější cenu si potom budou moci v cíli vyzvednout.

Nachystán je i bohatý doprovodný program. „V rámci podpory alternativní dopravy připravuje společnost E.ON velkou prezentaci elektromobility. Například ve Žďáře nad Sázavou se zájemci budou moci projet elektrickou Teslou i s řidičem, vyzkoušet elektrokoloběžku nebo segway,“ popsala Lucie Streitová ze společnosti E.ON s tím, že se akce odehraje ve volnočasovém areálu Pilák. V Bystřici nad Pernštejnem bude v centru EDEN přistaven E.ON Energy Truck, v novoměstské Vysočině Areně se mohou návštěvníci zase těšit na rodinnou zábavní zónu.

Marcela Lorencová se včelám věnuje tři roky. Začínala se dvěma úly a dnes už má čtyři. Postupně se od svého mentora naučila vše, co ke včelaření patří.
Vždycky kolem úlů ráda čichám, protože je to úžasná vůně

Půjčovny budou otevřeny v sobotu od devíti do sedmnácti hodin a v neděli v čase od devíti do šestnácti hodin. V každé e-půjčovně bude zdarma k dispozici dvacet elektrokol. Záštitu nad projektem převzal hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, starostové uvedených měst a také Jozef Regec, československý reprezentant v silniční cyklistice, který bude na like-bike Tour osobně přítomen.

„V tomto roce jsme v Kraji Vysočina ve spolupráci s chytrými městy otevřeli celkem čtyři nabíjecí stanice pro elektroauta a elektrokola. Stanice jsou v Novém Městě na Moravě, Bystřici nad Pernštejnem a Žďáře nad Sázavou, který má dokonce dvě,“ dodala Lucie Streitová.