Zákon o službě vojáků v záloze bude účinný od července. Nyní dostávají členové aktivních záloh odměnu 6000 korun ročně, nově to bude 18.000 korun. Podmínkou bude účast na cvičení nebo v operačním nasazení v daném kalendářním roce. "Nový zákon ještě nezačal platit, ale v posledních týdnech registrujeme zvýšený zájem. Hlásí se bývalí profesionální vojáci, ale také zcela noví lidé, kteří zřejmě vnitřně cítí, že obrana státu by měla být dobře zabezpečená," řekl Ňachaj. Počet tabulkových míst se podle něj od července zvýší ze 150 na 175.

Hlavním úkolem pěších rot aktivních záloh je střežení důležitých objektů v kraji. V případě Vysočiny je to hlavně Jaderná elektrárna v Dukovanech, sklady společnosti Čepro u Šlapanova na Havlíčkobrodsku, závod 1. strojírenská ve Velké Bíteši na Žďársku a některé vodní nádrže. "Případně může být rota nasazena na posílení Policie ČR při střežení státní hranice v jiných krajích v důsledku migrační krize," řekl Ňachaj.

Nejdůležitějším kritériem pro vstup do aktivních záloh je vedle věku mezi 18 a 60 lety fyzická zdatnost, dobrý zdravotní stav, zvládnutí psychotestů a bezúhonnost. Mohou se hlásit i ženy.

Armáda chce z aktivních záloh do roku 2025 vybudovat takzvanou druhou armádu v síle 5000 vojáků. Polovina z nich by byla u bojových útvarů, zbytek bude zařazen u krajských velitelství u 14 pěších rot.

Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře sloužilo na začátku letošního roku v armádě 1259 příslušníků aktivních záloh, na začátku července by jich mohlo být asi 1400. Každý rok by se jejich počet měl zvyšovat o 300 až 400.