„Vzhledem k tomu, že byli židovské národnosti, tak celá rodina během druhé světové války byla postižena holocaustem a Jiří Brady jako jeden z mála přežil,“ uvedla pro deník vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu Žofie Řádková.

Příběh rodiny Brady rekonstruovala Fumiko Išioka, zakladatelka tokijského centra pro studium holocaustu. Ta v roce 2000 obdržela z depozitářů koncentračních táborů kufřík, na jehož vrchní straně byla bíle napsána tato slova: Hanna Brady, 16: 5. 1931, sirotek.

Záhada kufříku

Kvůli dotazům mnoha japonských dětí navštěvujících tokijské centrum, se Fumiko Išioka rozhodla vydat na cestu napříč kontinenty hledat stopy po malé majitelce kufříku. Záhada Hanina kufříku ji vrátila o sedmdesát let zpátky k malé dívce a její rodině, která žila šťastně v Československu do té doby, než došlo k nacistické invazi.

Putovní výstavu s jejím životním příběhem, která vznikla v Japonsku v roce 2001, vidělo během prvních 12 měsíců přes 52 tisíc návštěvníků. Následně byla vydána kniha, které se jen v Japonsku prodalo přes 95 tisíc výtisků. České vydání knihy je doplněno o úvod, který pro české čtenáře napsal Jiří Brady, bratr Hany Bradyové, který holocaust přežil.

„Jiří Brady pak celý život bojoval za ochranu lidských práv a svobod a za to mu bylo také uděleno čestné občanství Nového Města na Moravě,“ objasnila Žofie Řádková rozhodnutí zastupitelstva.⋌ (hel)