„Slavnostní zahájení se uskuteční v 11.45 na louce v zadní části kuklického Chobotu. A hned po něm pojedou jezdci na koních na Hubertovu jízdu. Bývá jich pravidelně tak okolo třiceti,“ uvedl jeden z organizátorů Ladislav Rak.

Jezdci vyrazí cestou necestou okolím Kuklíku, po loukách i lesních cestičkách. Jediným záchytným bodem, kde bude možné se s nimi setkat, je kopec nad Koníkovem zvaný Metodka. Ve 13 hodin mají právě v tomto místě naplánovanou zastávku s občerstvením. „Tato doba je pouze orientační, musíme počítat plus minus půl hodiny. Lidé tam už na ně čekávají, aby si je mohli prohlédnout a vyfotit,“ pousmál se Ladislav Rak.

Louisianský leopardí pes se používá především pro práci s dobytkem.
OBRAZEM: Mitrov ovládnou louisianští leopardí psi

Po krátké pauze se jezdci vrací zpět do Kuklíku, kde je pro ně i přítomné diváky připraven další program. „Přijedou okolo druhé. Během doby, co jsou pryč, baví návštěvníky náš moderátor František Háněl. Má pro ně nachystané nejrůznější soutěže. A od 12 hodin divákům zpříjemní pobyt i živá hudba Ivanovi kanci,“ poznamenal Ladislav Rak.

Příchozí si také mohou zakoupit speciální tiskovinu Chobotský šiml, která vychází právě pro tuto příležitost. „A nechali jsme udělat i dvě stovky kokard pro diváky, které budeme prodávat za dobrovolné vstupné. Nikdy nám nestačí pro všechny, takže kdo dřív přijde, ten ji bude mít,“ řekl Ladislav Rak.

Soutěže čekají i jezdce na koních. Už tradičně se utkají v přeskakování stále se zvyšujících překážek a ve slalomu. „Jde o rozjížďky dvou jezdců s koňmi, jeden z nich je pokaždé vyřazen. Jezdí se tak dlouho, dokud nezůstane jeden vítěz. Původně jsme měli snahu soutěže měnit, ale lidem se to líbí tak, jak to je,“ podotkl organizátor.

Na 15.30 hodin je naplánován závěrečný hon na lišku, tedy disciplína, po níž bývá slavnostně vyhlášen král honu. Jezdci ale nevyrazí za skutečnou liškou, zastupuje ji jezdec, který má u sedla upevněný liščí ohon. „Kdo ho dohoní a liščí ohon mu strhne, vyhrává a stává se králem honů. Ještě se nestalo, že by byl dvakrát za sebou král honů stejný, pokaždé to vyhraje někdo jiný,“ doplnil Ladislav Rak.

Ilustrační foto
Proti sanatoriu pro nemocné alzheimerem vznikla v Sázavě petice

Občerstvení pro diváky i soutěžící zajistí místní sbor dobrovolných hasičů. „Chystáme kančí guláš, grilujeme maso a klobásy a připravujeme i párky v rohlíku a čočkovou polévku. Pro žíznivé tam bude pivo, pro vinaře ochutnávka vína, pro děti limonáda,“ prozradil připravený jídelníček člen místního hasičského sboru Vladimír Peňáz.

Při Huberově jízdě v Kuklíku mohou návštěvníci také přispět na dobrou věc. Její součástí bude totiž také Koňská záchytka, která pomáhá koním, kteří se dostali do špatného stavu, jsou po úraze, podvyživení, zanedbaní nebo týraní. „Budou tam mít svou tombolu,“ potvrdil Ladislav Rak.