V rámci třítýdenní výstavy s názvem Jak bydlí ptáci v Křižánkách a blízkém okolí budou k vidění rovněž snímky nebo kresby příbytků opeřenců, jejich vajec, mláďat nebo i samotných dospělců.

„Lidé nemusejí mít obavy, že bychom hnízda, která budou vystavena, ptákům sebrali v období, kdy je ještě potřebují. Shromážděna byla až po vyhnízdění, nebo v případě, že hnízdo vyplenil nějaký predátor," vysvětlil Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy.

Okolí Křižánek

Všechny exponáty i snímky se vztahují k ptactvu, s nímž se mohou milovníci přírody setkat v Křižánkách nebo jejich nejbližším okolí. Dohromady se bude jednat o přiblížení nejméně devadesáti ptačích druhů. Ty jsou rozděleny pro lepší přehlednost do čtyř barevně odlišených skupin podle toho, kde se s opeřenci může veřejnost setkat.

Lidé se tak budou moci seznámit s druhy běžnými v obci, za humny, v lese nebo v křižánecké lokalitě Rychtářky nacházející se u řeky Svratky. „Je ale jasné, že některé skupiny se mohou překrývat. Mnohé ptáky lze vidět například ve vsi i za humny," podotkl Jaromír Čejka. Zároveň také dodal, že návštěvníci výstavy se k informacím o ptačích druzích budou muset částečně sami „dopídit".

Výstava je totiž pojata interaktivně příchozí na ní sice obdrží podrobné informace, budou si je ale muset sami propojit s fotkami, kresbami či ukázkami hnízd. Pro zájemce je nachystán také film o alarmujícím poklesu ptáků v zemědělské krajině.

Zahájení výstavy, na němž čeká příchozí i komentovaná prohlídka, je v neděli 12. srpna dvě hodiny po poledni ve vzdělávacím centru v Křižánkách. Unikátní expozice tam bude k vidění do neděle 2. září 2012. Otevřeno je denně od devíti do šestnácti hodin.

Akci pořádá Správa CHKO Žďárské vrchy a Krajské středisko Havlíčkův Brod, Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině a obec Křižánky.