22. září 2012 otřásl obcí Rožná výbuch v dílně rodinného domu, jehož je Chytrý vlastníkem. On a jeho syn Petr při něm byli těžce zraněni. Policisté na místě zajistili velké množství nejrůznějších zbraní a munice. Pyrotechnici jí k likvidaci odvezli na 200 kilogramů.

„Část musela být zlikvidována na bezpečném místě nedaleko obce. Převoz byl vyhodnocen jako rizikový," informovala tehdy žďárská mluvčí policie Jana Martincová.

Podobný neoprávněně držený „arzenál" pak byl zajištěn i v trvalém bydlišti Bohuslava Chytrého ve Ždánicích. Dnes třiapadesátiletý muž přechovával zbraně, tisíce různých nábojů, granáty i střelný prach nebo trhaviny Semtex a trinitrotoluen (TNT). Věci nebyly uloženy v žádné speciální schránce, ale na různých místech v domě či hospodářském stavení.

„Opatřil a přechovával zbraně v množství, které je schopné usmrtit množství lidí," uvedla státní zástupkyně Lenka Budzińská. Chytrého přechovávání zbraní a laické manipulování s nimi označila za hrubou nedbalost, kterou způsobil obecné nebezpečí. Dům v Rožné, kde došlo k explozi, sousedí s dalšími obydlenými domy. Zdraví i životy sousedů byly v ohrožení.

Bohuslav Chytrý svého jednání litoval a výbuch v dílně v Rožné označil za nešťastnou náhodu. Sám byl při výbuchu těžce zraněn, utrpěl rozsáhlá zranění včetně amputace obou rukou mezi loktem a zápěstím. Jeho stav vyžadoval dlouhotrvající léčení včetně mnoha operací.

Závažná a mnohačetná zranění s náročnou léčbou a následky, například zhoršeným zrakem a sluchem, utrpěl i jeho syn. Bohuslav Chytrý podle svých slov otevřel přes deset starou krabičku, kterou v dílně se synem našli, o níž už nevěděl, co obsahuje. Jakmile ji opět zavřel, došlo k explozi přesně nezjištěné trhaviny.

Obžalovaný u soudu uvedl, že zbraně a střelivo shromažďoval, protože je vášnivým sběratelem. „Je mi to velice líto, že jsem způsobil takové nepříjemnosti," řekl.

Jeho obhájkyně Alena Plintovičová poukazovala na to, že byl v životě ovlivněn mužskými vzory z rodiny. Dědeček i otec Chytrého měli k vojenství vztah.

„Zajímalo mě to od dětství," řekl Chytrý. Doplnil, že uvažoval o zbudování muzea se zbraněmi. „Tuto sběratelskou vášeň chápu, zvláště u mužů, ale když se člověk zabývá něčím, co pro něj i okolí představuje takové nebezpečí, měl by se nejprve v oboru zákonně vzdělat," zdůraznila předsedkyně soudního senátu Blanka Jeňková. Chytrý ale o získání patřičných povolení a licencí pro svou činnost neusiloval.

K nepovolenému hromadění a držení zbraní se Chytrý plně doznal. Odmítl ale obvinění z toho, že neoprávněně odstranil z jedné vojenské zbraně jedinečné označení. Tohoto obvinění byl pak zproštěn, protože se neprokázalo, že by číslo ze zbraně vybrousil právě on. „Zbraň jsem koupil na burze, a číslo už měla vybroušené," řekl Bohuslav Chytrý.

Nebezpečnost jeho počínání pro okolí byla prokázána znaleckým posudkem. Podle sdělení znalce v oborech střelivo a výbušniny Jiřího Ekrta byla munice zajištěná u Chytrého v různém technickém stavu a obsahovala množství pyrotechnicky aktivních komponent. Takovou munici držet, nabývat, vlastnit nebo s ní manipulovat je zakázáno.

Muž byl uznán vinným z nedovoleného ozbrojování a z obecného ohrožení z nedbalosti. Podmíněný trest odůvodnila soudkyně Jeňková tím, že je Bohuslav Chytrý odkázán na cizí pomoc. „Je třeba zachovat lidskou důstojnost, ve věznici by se nemohl o sebe postarat," řekla. Zároveň ale zdůraznila vysokou společenskou škodlivost a následky jednání Chytrého. Kvůli nim je v invalidním důchodu. Způsobil si je ale vlastní nezodpovědností, a část jich nyní nese celá společnost. Jedinou polehčující okolností podle soudu bylo, že Bohuslav Chytrý vedl doposud řádný, bezúhonný život.

Obžalovanému byl rovněž ve věci nalezené munice a zbraní uložen trest propadnutí věci. V případu figurují jako poškození i Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Dle rozsudku jim má Chytrý dohromady zaplatit na náhradě škody více než milion korun. Rozsudek o vině a trestu je pravomocný, ve věci náhrady škody pojišťovnám si Chytrý ponechal lhůtu na odvolání.

Martina Lorencová