Internetové stránky v češtině a angličtině, katalog regionálních specialit a přes pětadvacet certifikovaných restaurací – to zatím je bilance společného úsilí agentury CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací a Asociace kuchařů a cukrářů po více než třech měsících provozu.

„Cílem dlouhodobého projektu nazvaného Ochutnejte Českou republiku je zatraktivnit jedinečnou českou gastronomii potencionální turistické destinace a představit nejen zahraničním, ale hlavně domácím turistům kulinářské speciality daného kraje,“ sdělil zastupující ředitel agentury CzechTourism Pavel Kosař.

Podle jeho slov sice patří česká kuchyně mezi kulturní bohatství Česka, avšak nedostatečně se využívá. „Věřím, že se díky tomuto nápadu podaří více zviditelnit gastronomii a zvýšit kvalitu služeb v pohostinství,“ říká Kosař.

Czech Special

Důležitou součástí kampaně Ochutnejte Českou republiku je také portál www.ochutnejtecr.eu disponující nejen recepty na tradiční české pochoutky včetně návodu k přípravě, ale i seznamem restaurací a hospůdek, kde je možné regionální pokrmy ochutnat. Jejich provozovatelé se zavazují k tomu, že host na jídelním lístku nalezne vedle národní speciality – svíčkové, i alespoň jednu specialitu regionální.

„Kuchaři zaměstnaní v těchto zařízeních mají v současné době jedinečnou šanci zajistit lepší propagaci své restaurace a zároveň ukázat příchozím jídla, která valná většina mladé generace ani nezná, natožpak umí uvařit, ale ráda je ochutná,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Pavel Hlinka.

Milovníci dobrého jídla mohou k dnešnímu dni navštívit již sedmadvacet provozoven označených logem Czech Special, a to v šestnácti regionech České republiky. Všechny restaurace jsou prověřeny nezávislou kontrolou hodnotící kromě nabízených specialit také to, jak se k hostům chová obsluha nebo zda provozovatel dodržuje čistotu v celém zařízení.

Bramboráčky a Svratecký guláš

V kraji Vysočina, potažmo na Žďársku dosud restaurace s označením Czech Special není. Podle Kláry Zachariášové z Asociace hotelů a restaurací se ani v současnosti žádná o certifikaci nesnaží.

Někteří z provozovatelů poskytujících stravovací služby v regionu však zájem mají. „O projektu vím a chci se do něho zapojit. Bohužel zatím nemám v provozu registrační poklady, které jsou rovněž podmínkou. Takže trochu později,“ posteskl si Bohumil Kobza z bystřické restaurace Harenda.

O zapojení do propagační akce uvažuje například také Jiří Drápa z restaurace a penzionu U Pasáčka v Novém Městě na Moravě.

A co je typickým pokrmem pro naší oblast? Majitel žďárského hotelu U Labutě Miloš Pokorný má jasno. „Podle mého názoru je specifickým pokrmem pro tuto oblast Svratecký guláš,“ řekl Miloš Pokorný.

Dalším typem od restauratérů ze Žďárska jsou bramboráčky – ať už něčím plněné a podávané jako hlavní chod, či jen jako příloha k hlavním jídlům.