VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vrací se jídla z receptů našich babiček?

Žďársko - Doslova obnovenou premiéru zažívají v restauracích některé z pokrmů našich babiček, které se na českých talířích neobjevily i desítky let. Okusit tak můžeme štrachandu, špetinky, knoflík, starohorskou čočkovou polévku, bejlík z husích prsou i naháče z Vysočiny.

1.10.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník

Internetové stránky v češtině a angličtině, katalog regionálních specialit a přes pětadvacet certifikovaných restaurací – to zatím je bilance společného úsilí agentury CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací a Asociace kuchařů a cukrářů po více než třech měsících provozu.

„Cílem dlouhodobého projektu nazvaného Ochutnejte Českou republiku je zatraktivnit jedinečnou českou gastronomii potencionální turistické destinace a představit nejen zahraničním, ale hlavně domácím turistům kulinářské speciality daného kraje,“ sdělil zastupující ředitel agentury CzechTourism Pavel Kosař.

Podle jeho slov sice patří česká kuchyně mezi kulturní bohatství Česka, avšak nedostatečně se využívá. „Věřím, že se díky tomuto nápadu podaří více zviditelnit gastronomii a zvýšit kvalitu služeb v pohostinství,“ říká Kosař.

Czech Special

Důležitou součástí kampaně Ochutnejte Českou republiku je také portál www.ochutnejtecr.eu disponující nejen recepty na tradiční české pochoutky včetně návodu k přípravě, ale i seznamem restaurací a hospůdek, kde je možné regionální pokrmy ochutnat. Jejich provozovatelé se zavazují k tomu, že host na jídelním lístku nalezne vedle národní speciality – svíčkové, i alespoň jednu specialitu regionální.

„Kuchaři zaměstnaní v těchto zařízeních mají v současné době jedinečnou šanci zajistit lepší propagaci své restaurace a zároveň ukázat příchozím jídla, která valná většina mladé generace ani nezná, natožpak umí uvařit, ale ráda je ochutná,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Pavel Hlinka.

Milovníci dobrého jídla mohou k dnešnímu dni navštívit již sedmadvacet provozoven označených logem Czech Special, a to v šestnácti regionech České republiky. Všechny restaurace jsou prověřeny nezávislou kontrolou hodnotící kromě nabízených specialit také to, jak se k hostům chová obsluha nebo zda provozovatel dodržuje čistotu v celém zařízení.

Bramboráčky a Svratecký guláš

V kraji Vysočina, potažmo na Žďársku dosud restaurace s označením Czech Special není. Podle Kláry Zachariášové z Asociace hotelů a restaurací se ani v současnosti žádná o certifikaci nesnaží.

Někteří z provozovatelů poskytujících stravovací služby v regionu však zájem mají. „O projektu vím a chci se do něho zapojit. Bohužel zatím nemám v provozu registrační poklady, které jsou rovněž podmínkou. Takže trochu později,“ posteskl si Bohumil Kobza z bystřické restaurace Harenda.

O zapojení do propagační akce uvažuje například také Jiří Drápa z restaurace a penzionu U Pasáčka v Novém Městě na Moravě.

A co je typickým pokrmem pro naší oblast? Majitel žďárského hotelu U Labutě Miloš Pokorný má jasno. „Podle mého názoru je specifickým pokrmem pro tuto oblast Svratecký guláš,“ řekl Miloš Pokorný.

Dalším typem od restauratérů ze Žďárska jsou bramboráčky – ať už něčím plněné a podávané jako hlavní chod, či jen jako příloha k hlavním jídlům.

1.10.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

První den návštěvy prezidenta republiky v Kraji Vysočina. Setkání s občany Třeště
17

Zemanovi v Třešti odpůrci vystavili dvě červené karty. Ty jim zmokly

Novoměstský orientační běžec Šimon Mareček (vlevo) získal na Olympiádě dětí a mládeže 2017 v Brně stříbrnou medaili ve sprintu.

Šimon Mareček oželel účast na mistrovství Evropy, má stříbro z ODM

Vnikl do domu a odcizil peníze

Bohdalov – Nevítaný návštěvník zavítal do rodinného domu v Bohdalově. Při prohledávání obydlí nalezl peněženku s finanční hotovostí, kterou odcizil.

Radní firmě sekající trávu smlouvu nevypověděli

Žďár nad Sázavou – I přes opakované nedodržování termínů a stovky stížností nespokojených obyvatel se žďárští radní rozhodli od smlouvy s pražskou společností GFP service, která ve městě letos nově seče trávu, zatím neodstoupit.

Zastupitel vyzval Zemana k tomu, aby držel bobříka mlčení

Jihlava – Prezident Miloš Zeman začal svou třídenní návštěvu na Vysočině návštěvou krajského úřadu Kraje Vysočina. Zde se opět po roce setkal s krajskými zastupiteli a představiteli měst a obcí z celého kraje. Ti měli možnost se hlavy státu zeptat na to, co je zajímá, případně trápí.

V Jimramově představí díla regionálních malířů

Jimramov – Jimramovská výstavní síň Merán láká v nadcházející turistické sezoně na výstavu výtvarníků.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies