VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vrací se jídla z receptů našich babiček?

Žďársko - Doslova obnovenou premiéru zažívají v restauracích některé z pokrmů našich babiček, které se na českých talířích neobjevily i desítky let. Okusit tak můžeme štrachandu, špetinky, knoflík, starohorskou čočkovou polévku, bejlík z husích prsou i naháče z Vysočiny.

1.10.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník

Internetové stránky v češtině a angličtině, katalog regionálních specialit a přes pětadvacet certifikovaných restaurací – to zatím je bilance společného úsilí agentury CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací a Asociace kuchařů a cukrářů po více než třech měsících provozu.

„Cílem dlouhodobého projektu nazvaného Ochutnejte Českou republiku je zatraktivnit jedinečnou českou gastronomii potencionální turistické destinace a představit nejen zahraničním, ale hlavně domácím turistům kulinářské speciality daného kraje,“ sdělil zastupující ředitel agentury CzechTourism Pavel Kosař.

Podle jeho slov sice patří česká kuchyně mezi kulturní bohatství Česka, avšak nedostatečně se využívá. „Věřím, že se díky tomuto nápadu podaří více zviditelnit gastronomii a zvýšit kvalitu služeb v pohostinství,“ říká Kosař.

Czech Special

Důležitou součástí kampaně Ochutnejte Českou republiku je také portál www.ochutnejtecr.eu disponující nejen recepty na tradiční české pochoutky včetně návodu k přípravě, ale i seznamem restaurací a hospůdek, kde je možné regionální pokrmy ochutnat. Jejich provozovatelé se zavazují k tomu, že host na jídelním lístku nalezne vedle národní speciality – svíčkové, i alespoň jednu specialitu regionální.

„Kuchaři zaměstnaní v těchto zařízeních mají v současné době jedinečnou šanci zajistit lepší propagaci své restaurace a zároveň ukázat příchozím jídla, která valná většina mladé generace ani nezná, natožpak umí uvařit, ale ráda je ochutná,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Pavel Hlinka.

Milovníci dobrého jídla mohou k dnešnímu dni navštívit již sedmadvacet provozoven označených logem Czech Special, a to v šestnácti regionech České republiky. Všechny restaurace jsou prověřeny nezávislou kontrolou hodnotící kromě nabízených specialit také to, jak se k hostům chová obsluha nebo zda provozovatel dodržuje čistotu v celém zařízení.

Bramboráčky a Svratecký guláš

V kraji Vysočina, potažmo na Žďársku dosud restaurace s označením Czech Special není. Podle Kláry Zachariášové z Asociace hotelů a restaurací se ani v současnosti žádná o certifikaci nesnaží.

Někteří z provozovatelů poskytujících stravovací služby v regionu však zájem mají. „O projektu vím a chci se do něho zapojit. Bohužel zatím nemám v provozu registrační poklady, které jsou rovněž podmínkou. Takže trochu později,“ posteskl si Bohumil Kobza z bystřické restaurace Harenda.

O zapojení do propagační akce uvažuje například také Jiří Drápa z restaurace a penzionu U Pasáčka v Novém Městě na Moravě.

A co je typickým pokrmem pro naší oblast? Majitel žďárského hotelu U Labutě Miloš Pokorný má jasno. „Podle mého názoru je specifickým pokrmem pro tuto oblast Svratecký guláš,“ řekl Miloš Pokorný.

Dalším typem od restauratérů ze Žďárska jsou bramboráčky – ať už něčím plněné a podávané jako hlavní chod, či jen jako příloha k hlavním jídlům.

1.10.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Polské letouny Su-22M3 přiletěly 23. srpna na letiště v Náměšti nad Oslavou. V ČR se zapojí do mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2017.
17

Od středy začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.

Vražda v Humpolci: Obviněný Ukrajinec skončil ve vazbě

Na Vysočině v noci padaly teplotní rekordy

Vysočina - Na dvou stanicích v noci na středu padly teplotní rekordy. V Košeticích na Pelhřimovsku naměřili 5,1 stupně Celsia, tím byla o dvě desetiny překonána dosavadní rekordní hodnota 5,3 stupně z roku 1999. V Sedlci na Třebíčsku teploměr ukázal hodnotu 6,5 stupně. Dosavadní nejnižší teplota z roku 1999 byla 7,3 stupně.

V jihlavské zoologické zahradě odchovali leguána

Jihlava – Po necelých dvou letech se podařilo chovatelům z jihlavské zoo rozmnožit a úspěšně odchovat dvě mláďata velice vzácného ještěra leguána fidžijského. A podle zbarvení mláďat těsně po vyklubání se z vajíček je zřejmé, že jde o samce a samici.

Studenti se budou trénovat v první pomoci

Vysočina – Poskytnout základní laickou první pomoc, komunikace s operátorem záchranné služby. Studenti středních škol a učilišť na Vysočině se opět budou učit zachraňovat život v rámci hodin školní výuky.

Plameny po prodloužení padly v Kolíně

Kolín – Pátý přípravný zápas před novou sezonou odehráli v úterý v Kolíně druholigoví hokejisté Žďáru nad Sázavou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení