VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vrací se jídla z receptů našich babiček?

Žďársko - Doslova obnovenou premiéru zažívají v restauracích některé z pokrmů našich babiček, které se na českých talířích neobjevily i desítky let. Okusit tak můžeme štrachandu, špetinky, knoflík, starohorskou čočkovou polévku, bejlík z husích prsou i naháče z Vysočiny.

1.10.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník

Internetové stránky v češtině a angličtině, katalog regionálních specialit a přes pětadvacet certifikovaných restaurací – to zatím je bilance společného úsilí agentury CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací a Asociace kuchařů a cukrářů po více než třech měsících provozu.

„Cílem dlouhodobého projektu nazvaného Ochutnejte Českou republiku je zatraktivnit jedinečnou českou gastronomii potencionální turistické destinace a představit nejen zahraničním, ale hlavně domácím turistům kulinářské speciality daného kraje,“ sdělil zastupující ředitel agentury CzechTourism Pavel Kosař.

Podle jeho slov sice patří česká kuchyně mezi kulturní bohatství Česka, avšak nedostatečně se využívá. „Věřím, že se díky tomuto nápadu podaří více zviditelnit gastronomii a zvýšit kvalitu služeb v pohostinství,“ říká Kosař.

Czech Special

Důležitou součástí kampaně Ochutnejte Českou republiku je také portál www.ochutnejtecr.eu disponující nejen recepty na tradiční české pochoutky včetně návodu k přípravě, ale i seznamem restaurací a hospůdek, kde je možné regionální pokrmy ochutnat. Jejich provozovatelé se zavazují k tomu, že host na jídelním lístku nalezne vedle národní speciality – svíčkové, i alespoň jednu specialitu regionální.

„Kuchaři zaměstnaní v těchto zařízeních mají v současné době jedinečnou šanci zajistit lepší propagaci své restaurace a zároveň ukázat příchozím jídla, která valná většina mladé generace ani nezná, natožpak umí uvařit, ale ráda je ochutná,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Pavel Hlinka.

Milovníci dobrého jídla mohou k dnešnímu dni navštívit již sedmadvacet provozoven označených logem Czech Special, a to v šestnácti regionech České republiky. Všechny restaurace jsou prověřeny nezávislou kontrolou hodnotící kromě nabízených specialit také to, jak se k hostům chová obsluha nebo zda provozovatel dodržuje čistotu v celém zařízení.

Bramboráčky a Svratecký guláš

V kraji Vysočina, potažmo na Žďársku dosud restaurace s označením Czech Special není. Podle Kláry Zachariášové z Asociace hotelů a restaurací se ani v současnosti žádná o certifikaci nesnaží.

Někteří z provozovatelů poskytujících stravovací služby v regionu však zájem mají. „O projektu vím a chci se do něho zapojit. Bohužel zatím nemám v provozu registrační poklady, které jsou rovněž podmínkou. Takže trochu později,“ posteskl si Bohumil Kobza z bystřické restaurace Harenda.

O zapojení do propagační akce uvažuje například také Jiří Drápa z restaurace a penzionu U Pasáčka v Novém Městě na Moravě.

A co je typickým pokrmem pro naší oblast? Majitel žďárského hotelu U Labutě Miloš Pokorný má jasno. „Podle mého názoru je specifickým pokrmem pro tuto oblast Svratecký guláš,“ řekl Miloš Pokorný.

Dalším typem od restauratérů ze Žďárska jsou bramboráčky – ať už něčím plněné a podávané jako hlavní chod, či jen jako příloha k hlavním jídlům.

1.10.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fanoušci ve Vysočina Areně

Světový pohár zahájí za tři týdny v Novém Městě

Fotbalisté Velkého Meziříčí (v červeném dresu Pavel Simr).

Cíl Velkého Meziříčí před domácím dvojzápasem? Šest bodů

OBRAZEM: Pohár ministryně vybojovala děvčata ze Žďáru!

Žďár nad Sázavou, Pardubice - Fantazie! Dívčí titul v republikovém finále Sportovní ligy základních škol v basketbalu putuje na Vysočinu. V Pardubicích jej získaly reprezentantky Základní školy Žďár nad Sázavou, Komenského 2.

OBRAZEM: Vítězná rozlučka. Juniorky skončily jedenácté v Česku

Žďár nad Sázavou – Konec jedné éry. Silný basketbalový ročník okolo kapitánky Lady Štěpánkové se rozloučil s extraligovou sezonou vítězně. Juniorky trenéra Tomáše Králíčka porazily v posledním 28. kole Jablonec nad Nisou a poskočily na konečné 11. místo v zemi.

Záchranu jistila výhra v Kopřivnici

Kopřivnice – Je dobojováno. Nové Veselí bude působit v naší nejvyšší házenkářské soutěži mužů také v následující sezoně. Definitivu dala nováčkovi nedělní výhra 29:23 na palubovce Kopřivnice.

Naděje teď vkládáme do šesťáků, říká Augustýn

Nové Veselí – Spokojený s bezproblémovým průběhem, ale také pořádně unavený. Tomáš Augustýn, ředitel ZŠ a MŠ v Novém Veselí, totiž vykonával funkci sportovního ředitele celorepublikového finále Sportovní ligy základních škol v házené.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies