Obnovený pochod je součástí oslav osmdesátého výročí položení základního kamene novoměstské nemocnice, k němuž došlo v srpnu 1938.

Obnovit tradici se organizátorům - firmě Medin (někdejší Chirana – pozn. red.), městu, novoměstské nemocnici a dalším spolupracujícím institucím podařilo. Na start totiž v sobotu 19. května dorazily davy nadšených výletníků. „Opravdu jsem příjemně překvapený, kolik lidí dnes přišlo, a to i na padesátikilometrovou trasu – časně ráno na ni vyrazilo přes třicet účastníků. A další turisté stále přicházejí. Myslím, že pokud je taková účast, určitě má smysl, aby se z akce stala každoroční tradice,“ nechal se slyšet novoměstský starosta Michal Šmarda, který vzhledem ke svým sobotním povinnostem oddávajícího zavítal na akci jen z rána. „Dvacetikilometrovou trasu jsem si ale prošel při jejím značení, a to ve čtvrtek v noci,“ podotkl starosta.

Na pochod nevyrazili pouze místní. „Přijeli jsme z Tišnova. Můj děda Chiranskou padesátku kdysi šel, pochází odtud, tak mi přišlo dobré podpořit snahu takovou akci opět zorganizovat. Dnes je navíc krásné počasí, bude to určitě příjemná vycházka. Ještě ale nevíme, na jak dlouhou trasu vyrazíme. Máme s sebou malé děti, tak to člověk nikdy netuší, zda ujde dvacet kilometrů, nebo dvacet metrů,“ popsal se smíchem Jaroslav Coufal z Tišnova. Volit bylo možné z tras o délce pět, deset, dvacet a padesát kilometrů.

Podívat se a také trochu zavzpomínat přijel pod Harusův kopec rovněž Oldřich Pojezný z Nového Města na Moravě, který stál u zrodu pochodu v roce 1968. „Lidé na jaře osmašedesátého roku prožívali velkou euforii z celkového uvolnění politického napětí. Ani v Chiraně, kde jsem pracoval, jsme nechtěli zůstat pozadu, a tak jsme se rozhodli uspořádat pochod na padesát kilometrů. 20. dubna 1968 se na trasu vydalo celkem jedenáct pracovníků podniku,“ přiblížil Oldřich Pojezný.

Administrativní pracovníci KRASu v roce 1960.
OBRAZEM: Měřínské podniky produkovaly koženou galanterii, textil i nábytek

Trasa tehdy vedla přes Rokytno, Sněžné, Křižánky, Svratku, Herálec, Kadov a Fryšavu. „Původní nadšení ale opadlo a další ročník jsme pořádali až v roce 1971. To šlo již devatenáct nadšenců, a ne všichni byli z podniku. Další ročníky pak následovaly vždy po roce až do roku 1990. Celkem se uskutečnilo jednadvacet pochodů s celkovou účastí 47 tisíc a 412 ,pochodníkůʽ. Všechny ročníky se konaly vždy první víkend v květnu,“ zavzpomínal Oldřich Pojezný, který do tehdejší Chirany nastoupil v roce 1956.

Jelikož měly jarní túry pro veřejnost úspěch, vznikl rovněž nápad na zimní variantu na běžkách. Ta odstartovala v roce 1977. I tato akce se však konala naposledy v roce 1990. Obě varianty, jarní i zimní, měly ale hojnou účast – kupříkladu v roce 1987 se zimní verze zúčastnilo 4812 lyžařů. Co se týče květnového pěšího pochodu, tam v tentýž rok zavítalo bezmála tři a půl tisíce lidí.

Na jarní výšlap, který se organizátoři vždy snažili vést těmi nejhezčími místy Vysočiny, podle Oldřicha Pojezného nemířili pouze místní, ale rovněž nadšenci z Plzně, Prahy, Kutné Hory a mnoha dalších měst. Mezi zúčastněnými už ani tehdy nechyběly rodiny s malými dětmi. Účastníci navíc dostávali medaile s diplomem, který měl každý rok jiný motiv.

Popudy pro obnovení tradice, jež na čas skončila v roce 1990, byly dle organizátorů letošního pochodu dva. „Jak nemocnice, tak i firma Medin slaví letos kulatá výročí - nemocnice osmdesát let a Medin sedmdesát. Zároveň je to tento rok rovných padesát let od doby, kdy se šla úplně první Chiranská padesátka,“ vysvětlil za organizátory Petr Hladík, ředitel Domácího hospicu Vysočina.

Na návštěvníky Pochodu srdcem Vysočiny čekal i bohatý doprovodný program. Děti si mohly například zasoutěžit na stanovištích, jež připravily sestřičky novoměstské nemocnice, nebo si vyzkoušet ošetření zranění na panenkách. Zájemci měli také možnost prohlédnout si například sanitku, hasičský automobil, zjistit, jak jsou na tom se znalostmi pravidel silničního provozu, vyzkoušet brýle simulující požití alkoholu či drog, nebo zhlédnout ukázku výcviku psů.
Výtěžek pochodu podpoří činnost Nadačního fondu Nového Města na Moravě. Zájemci mohli také přispět do veřejné sbírky na vybavení pavilonu nového dětského oddělení novoměstské nemocnice, jehož stavba bude dokončena na začátku roku 2019.

V požární nádrži přibyla lávka pro obojživelníky.
Žáby a čolci se procházejí po nové lávce
Zdroj: Deník/ Jana Nedělková