Prohlídku „nováčka“ v majetku hasičů a jeho křest si na parkovišti před budovou obecního úřadu ve Třech Studních nenechalo ujít několik desítek lidí včetně dětí. A nechyběli bratři a sestry ze Sborů dobrovolných hasičů Fryšava anebo Vlachovice, se kterými obec spolupracuje.

„Prosíme, aby bůh požehnal tomuto automobilu jako takovému, přestože to jsou jenom plechy a nějaká elektronika. Dále prosíme, aby bůh požehnal těm, kteří jej budou řídit, aby vždy dojeli do svého cíle,“ pronesl farář Římskokatolické farnosti Fryšava pod Žákovou horou. Během svého projevu neopomněl rovněž požehnat celé vesnici.

Ještě než předstoupil před přihlížející, slyšel z davu poznámku, aby požehnal i to, aby auto nebylo nikdy potřeba. Maximálně prý jako dopravní prostředek sloužící k cestě do divadla. „Kéž by to tak bylo, protože oheň je dobrý sluha, ale hodně škodí,“ dodal Jiří Janoušek.

Sbor dobrovolných hasičů (SDH) Tři Studně byl založen 27. února 1953 za přítomnosti čtrnácti občanů, kteří se tehdy přihlásili za členy. Prvním velitelem se stal Adolf Kosek. Ještě téhož roku obdržel sbor devět pracovních stejnokrojů a o dva roky nato i starší motorovou stříkačku PS-8. „Ta byla v roce 1964 vyměněna za účinnější PPS-8, takzvanou naši Máňu, která obci slouží dodnes. V roce 1980 zakoupila obec auto M-416 pro požární potřeby, o které se vzorně staral Adolf Grošof. Vzhledem ke stáří vozidla a technickým podmínkám se auto muselo vyřadit v roce 1999 z provozu jednotky. Od té doby jezdili hasiči pro potřeby obce soukromými vozidly. Proto jsme si podali žádost v rámci vyhlášené výzvy ministerstva vnitra o dotaci na nový dopravní automobil SDH obce. Ta byla schválena,“ vysvětlil, jak k novému autu přišli, starosta Tří Studní Miloš Brabec. Jeho pořízení přišlo na bezmála 870 tisíc korun.

V rámci Slavností pernštejnského panství byl vypraven historický vlak, který stavěl i na nádraží ve Žďáře nad Sázavou. Parní lokomotiva Skaličák táhla soupravu čtyř vagonů "Rybák".
VIDEO: Ze Žďáru vyrazil do Nedvědice parní vlak Skaličák

V příštím roce navíc místní jednotka oslaví 65. výročí své činnosti, a tak hasičům Miloš Brabec ještě popřál, aby se jim při pomoci občanům dařilo, a aby se požáry a přírodní katastrofy obci vyhýbaly.

Díky dotaci z ministerstva vnitra a finanční podpory ze strany Kraje Vysočina či Tří Studní si tak hasiči mohli konečně zakoupit nový dopravní automobil. „Jedná se o devítimístné vozidlo. Uvnitř jsou hasicí přístroje, lékárnička či řezák pásu. Nové auto bylo hodně potřeba. Plánujeme, že s ním budeme jezdit nejenom k zásahům a na soutěže, ale vyrazíme s ním také na společenské akce, třeba na zájezdy a do divadla. Ze strany hasičů už zazněla i konkrétní místa, kam by se chtěli podívat,“ poznamenal krátce po žehnání nového auta velitel SDH Tři Studně Jiří Halva.

Místní sbor má v současné době 26 členů, mezi nejstarší patří podle slov Halvy nadšenec sboru Miloš Brabec, nejmladší členkou je šestnáctiletá Helena Německá. V rodině není jediná, dobrovolným hasičem je i její otec. „Účastníme se pravidelně okrskových soutěží, čtvrtou sezonu máme také sbor žen. Snažíme se vyjíždět jak na zmiňované okrskové soutěže, objevujeme se dále na soutěži strojů PS-8 ve Vlachovicích. Vlastníme totiž přenosnou motorovou požární stříkačku PS-8, v okrsku jsou poslední dva sbory, kteří jí využívají. Aktivně, ne jen v rámci konání historických událostí,“ podotkl Halva.

První prázdninový víkend na Velkém Dářku byl ve znamení bílých plachet. Na moři Vysočiny se utkali závodníci z celé České republiky.
OBRAZEM: Po Velkém Dářku vítr proháněl bílé plachty

Nový automobil si prohlédli místní i přespolní. „Byli jsme s rodinou u známých nedaleko Sněžného, a když jsme jeli domů do Žďáru, zaujal nás dav lidí ve Třech Studních. Tak jsme se na chvíli zastavili. Auto mají hasiči krásné, ať jim dobře slouží. Můj otec býval také dobrovolný hasič, já se bohužel zajímal o jiné věci,“ poznamenal František Sláma.
Kromě dobrovolných hasičů ze Třech Studní se na nový dopravní automobil přijeli podívat i jejich kolegové z Fryšavy, SDH Fryšava byl založen v roce 1909, a Vlachovic, kde SDH funguje od roku 1893. Fryšavský sbor přivezl například cisternovou automobilovou stříkačku CAS 32, do které se vejde až 3,5 kubíků vody. „Hasič pak na nás z hadice stříkal vodu. Bylo horko, takže nám malé osvěžení přišlo vhod,“ liboval si osmiletý Honzík.

Co se týká požárů ve Třech Studních, v roce 1962 vyhořel od blesků dům u kapličky pana Grošofa č. 12. V roce 1983 začal hořet les u Sykovce od pohozené cigarety, což se podařilo včas uhasit. V roce 1987 vznikl velký požár v podnikové chatě Obnova Brno a skoro zcela vyhořela. Oheň se podařilo za účasti sborů z Nového Města na Moravě a Žďáru nad Sázavou zlikvidovat. Láhev s propan-butanem se podařilo včas odpojit. Místní hasiči potom prováděli v noci hlídku u požářiště.