Pětitisícová Velká Bíteš vypsala kvůli hledání strážníků výběrové řízení už třikrát. „Městskou policii potřebujeme, především kvůli stále složitější situaci s parkováním ve městě. Ale nastavení pravidel silničního provozu je jen jedním z důvodů, jde o veškeré soužití ve městě, zábory veřejného prostranství, o černé skládky a podobně," připomněl Vlček, proč bítešská radnice o zřízení MP usiluje.

Do posledního konkurzu, který radní vypsali v prosinci, se mohli uchazeči hlásit do konce února. Jak přiblížil starosta Vlček, do předchozího výběru se přihlásil jediný uchazeč, předtím se našli čtyři zájemci, ale jeden z nich odstoupil ještě před zahájením výběru a ze zbylých tří radní nevybrali žádného.

Pohovory s přihlášenými zájemci o práci strážníků proběhnou začátkem příštího týdne. „Do pátku výběrové řízení vyhodnotíme. Doufáme, že tentokrát už budoucí strážníky najdeme," řekl Milan Vlček.

Jak starosta dodal, mezi zájemci jsou rovněž lidé v oboru kvalifikovaní. „Jelikož městskou policii nově zřizujeme, je zkušenost z oboru výhodou, protože by to mohlo pomoci rychleji systém nastartovat. Není ovšem podmínkou potřebujeme hlavně člověka, jenž pochopí smysl řízení jednotky a bude ochotný ji skutečně od začátku vytvořit," přiblížil Vlček. Jak dodal místostarosta Tomáš Kučera, na zavedení a provoz městské policie vyčlenila letos Velká Bíteš v rozpočtu tři miliony korun.