„V tuto chvíli provádíme šetření, co všechno by to městu přineslo a jaká jsou na druhou stranu rizika s tím spojená. Shromažďujeme veškeré podklady, jednáme s různými subjekty. V červnu bychom chtěli všechny materiály postoupit radním města, aby mohli rozhodnout," řekl Petr Krábek ze sociálního odboru žďárského úřadu.

Podnět k vybudování babyboxu v okresním městě dal zakladatel této služby Ludvík Hess. „Inicioval jsem to, oslovil jsem městské úředníky, domluvili jsme si schůzku a výsledkem byl jejich slib, že možnost zřízení babyboxu ve Žďáře předloží radě města," sdělil Ludvík Hess.

Protože okresní město nemá vlastní nemocnici, uvažuje se o jiných místech, kde by mohla být schránka na odložená miminka zřízena. „Máme už vytipovaný objekt, kam by bylo možné toto zařízení umístit. Je to dům s pečovatelskou službou," potvrdil Petr Krábek.

Je nutné, aby byl babybox umístěn tam, kde je čtyřiadvacetihodinová služba. „A místo, které vybrali žďárští úředníci, to splňuje," odsouhlasil umístění Ludvík Hess.

Žďárskou radnici čekají ještě další jednání, zejména s novoměstskou nemocnicí, která by zajišťovala následnou péči o odloženého novorozence.

„Vše je teprve na začátku. Žďárský úřad se bude nyní obracet jak na primáře dětského oddělení, tak i na 
vedení nemocnice. V tuto chvíli je to spíše záležitostí Žďáru. Podle prozatímních informací by pro dítě odložené do babyboxu měla přijet sanitka s lékařem 
a převézt jej do nemocnice, kde by se o něj následně postaral personál dětského oddělení. Nic ale ještě není napevno domluvené," uvedl mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.

K otázce umístění babyboxu ve Žďáře nad Sázavou by se podle názoru vedení města měla nejprve vyjádřit také komise prorodinných aktivit, sociální a zdravotní.

„Je v ní řada odborníků, kteří na toto téma diskutovali už v minulosti," vysvětlil žďárský místostarosta Josef Klement, který v tuto chvíli nemá jasný názor na to, zda by měl zřízení babyboxu v okresním městě podpořit, či nikoliv.

„Rozumím tomu, že pokud je matka v nouzi, tak by mohla toto zařízení využít. Nicméně mnohé studie mluví také o tom, že jestliže chce odložit dítě psychicky narušená žena, pak by 
s největší pravděpodobností babybox vůbec nevyužila. Počkám, až budou na jednání rady předloženy kompletní materiály, určitě mě ale bude zajímat smlouva 
s poskytovatelem následné péče, tedy s dětským oddělením novoměstské nemocnice," řekl žďárský místostarosta Klement.

O zřízení babyboxu na Žďársku se uvažovalo už 
v roce 2010. Tehdy měla být „schránka" pro anonymní odložení novorozených dětí umístěna v areálu nemocnice v Novém Městě na Moravě. K realizaci ale nakonec nedošlo.

„Nové Město je poměrně malé, babyboxy by podle mého názoru měly být umístěny ve větších městech. Mým cílem ale je, aby byly ve všech okresech, proto jsem se obrátil na Žďár," vysvětlil Ludvík Hess.

Do šedesáti devíti babyboxů vybudovaných v České republice už bylo odloženo sto třicet šest novorozenců. „Netvrdím, že byly tyto děti přímo zachráněny, ale prošly prostřednictvím babyboxů do nového života," podotkl Ludvík Hess.

Na Vysočině byl zaznamenán případ odložení dítěte například v roce 2008 v Havlíčkově Brodě, kde personál nemocnice nalezl 
u nápojového automatu 
v papírové krabici jednodenní miminko. „U nás podobná situace nikdy nenastala, problém s odloženým dítětem novoměstská nemocnice nikdy řešit nemusela" prohlásil Kratochvíl.