„Festival KoresponDance je festival pro Žďár a jeho obyvatele, který se snaží propojit s mezinárodní scénou tanečního a pohybového divadla. Nejde o žádnou vitrínu, která by umění vystavovala za skleněnou stěnou, ale snažíme se uspořádat festival, který by zapojil místní obyvatele, protože jejich přítomnost a účast jsou pro tuto událost zásadní," vysvětlila zakladatelka a ředitelka festivalu Marie Kinsky.

„Letos se náš program rozrostl o dva dny a chystáme i řadu akcí pro rodiny s dětmi," dodala Kinsky s tím, že tématem letošního tanečního festivalu bude propojení minulosti se současností prostřednictvím barokního genia loci významného kulturního centra České republiky.

Baroko i současnost

Hlavní program nabídne řadu známých jmen umělců, jejichž díla nějakým způsobem pracují s principy barokní epochy. Francouzská choreografka Beatrice Massin v minulosti spolupracovala i s pařížskou operou a na festival přiveze projekt nazvaný Bach 15, který zpracovává barokní taneční partituru současným způsobem. Originální představení LU.M.EN choreografa Dominica Boivina a jeho souboru Beau Geste ukáže divákům tanec spojený s vysokozdvižnou plošinou. Projekt Obludárium bratří Formanů je zase poetikou a použitými principy barokní představení.

Na festivalu KoresponDance se objeví i současné pohybové divadlo, například v pojetí katalánského choreografa Jordi Galího. Slovenská choreografka Petra Fornayová představí dílo Objekty výzkumu. Umělci Halka Třešňáková a Jan Bárta v projektu Sticker zase pracují se stereotypy v životě jednoho páru.

Vedle hlavního programu, který budou moci diváci vidět ve žďárském zámku a jeho nejbližším okolí, se uskuteční řada doprovodných akcí včetně několika projektů přímo ve městě. V rámci festivalu bude rovněž otevřeno nové netradiční muzeum, které je nyní dokončováno v prostorách bývalého pivovaru v zámku rodiny Kinských.

Slavnostní otevření nového muzea ve zrekonstruovaném historickém objektu zámeckého pivovaru se uskuteční v neděli 5. července třetí a zároveň poslední festivalový den. Netradiční muzejní expozice za přispění moderních technologií návštěvníkům rovněž interaktivní formou přiblíží kulturní dědictví žďárského regionu.

„Naším záměrem je, aby se ze zámku stalo významné kulturní centrum, které propojí okolní krajinu s městem, čímž chceme navázat i na koncepci, v jejímž rámci byl zámek postaven. Doufáme, že se nám podaří etablovat festival jako respektovanou přehlídku současného tance a pohybového divadla, která zvýší povědomí o Žďáře nad Sázavou i v zahraničí," dodala Marie Kinsky.