„První termín jsme posunuly s ohledem na žďárskou pouť a také na termíny trhů v Novém Městě a Havlíčkově Brodě,“ informovala Jana Vinopalová.

Další trhy se pak na náměstí budou konat o pěti sobotách, a to 24. června, 22. července, 19. srpna, 16. září a 14. října.

První květnový trh bude prověřená klasika, opět za doprovodu harmoniky. Stejně jako v předešlých letech si lidé budou moci nakoupit od osmi do půl dvanácté, a to zhruba v pětadvaceti stáncích jako loni. „První farmářský trh po zimě bývá vždycky silný, protože lidé jsou už po zimě natěšení hlavně na čerstvou zeleninu a další farmářské produkty. V létě pak plánujeme, že bychom jeden nebo dva trhy ozvláštnily nabídkou výrobků prodávanými na fler trzích,“ přiblížila Kateřina Fialová.

Na žďárských farmářských trzích by se rovněž měly objevit tradiční síťovky, které by vedle loni odhalené plastiky muže se síťovkou připomněly tradici této rukodělné činnosti ve městě. Návštěvníci trhů by si síťovku zakoupili, dali si do ní svůj nákup a používali ji i při dalších trzích. „Sháníme vhodného dodavatele. Myšlenka je taková, že by pod záštitou města vznikla zvláštní edice síťovek pro farmářské trhy. Ideální by třeba byly výrobky z některé chráněné dílny, ale už dnes víme, že s cenou síťovky se nedostaneme tak nízko, jako se prodávají třeba čínské sériově vyráběné tašky v obchodní síti,“ vysvětlila Fialová.

Lipové stromořadí na náměstí Republiky.
Lípy na náměstí Republiky jsou nebezpečné. Místní se obracejí na úřad

Situace ohledně farmářských trhů se v letošním roce poněkud zkomplikovala zavedením EET.

Farmáři a prvovýrobci ještě elektronickou evidenci tržeb nepotřebují, nicméně prodejci, kteří nejsou prvovýrobci, ji už mít musí. Proto se letos na trhu s největší pravděpodobností nebude prodávat chřest, o který byl loni značný zájem. „Sami pěstitelé ho k nám prodávat nepojedou – loni nám dodali část zásilky, kterou vezli na chřestové slavnosti do Ivančic. Na náměstí ho pak prodávali lidé z centra Ponorka,“ uvedla Fialová. Letos by už chřest musel přeprodávat prodejce s EET.

Organizátorky trhů se snaží získávat další produkty. „Ne každý, koho oslovíme, má ale zájem. Chtěly jsme například sehnat mouku, ale malé rodinné firmy třeba mají sobotu jako jediný volný den, takže už nemají zájem jezdit na trh. Naproti tomu, jak dříve bylo málo prodejců masa a uzenin, tak teď máme pět nebo šest zájemců, což je na jeden sortiment už zase moc,“ dodala Kateřina Fialová.

V Žďáře nad Sázavou se staví sítě pro obytné domy – parcely na Klafaru:
Parcela? Tisíc korun za metr čtvereční je málo. Přidejte