„Makej!" povzbuzoval syna Jaromír Kopeček z Nového Města na Moravě, když prvňáček Petr spurtoval do cíle. „Dobrý," poplácal udýchaného kluka po zádech táta. Petr skončil v poli poražených. „Ale o to vůbec nejde. Jsem rád, že ho baví jezdit na kole a nesedí doma u počítače," usmál se Jaromír Kopeček, sám aktivní sportovec. „V zimě chodím do Vysočina areny na běžky, v létě jezdím na horských kolech. Snažím se - sem tam, vytáhnou i kluka. Lyže ho nebaví vůbec, ale jezdit v lese mezi stromy, to ano," dodal čtyřicátník. Dětské závody vedly z části po jedné z tratí singltrektu, které vznikly v okolí Vysočina areny v minulém roce.

Když startér dětských závodů četl startovní listinu, připomínalo to hodinu zeměpisu. Do Nového Města na Moravě se na víkendové závody sjely rodiny z celého Česka. „Z Brna," odpověděla na otázku, odkud přijela, Jana Drobná. Její přítel Karel absolvoval v sobotu v peletonu bezmála sedmi set jezdců Birell Bike Vysočina Maraton, ale čtyřletého Jakuba k závodění s dětmi ještě nepřemluvili. „Už by to zvládl, ale stydí se," vyhodnotila situaci maminka. „Tak jsme alespoň přišli nasát atmosféru," dodala s úsměvem Jana Drobná poté, co Jakub dal slib, že za rok už bude na startu stát i on.

Nedělní závody Světového poháru horských kol zprostředkuje televizním divákům v přímém přenosu ČT sport. Fanouškům na místě zpestří den letka akrobatů pod hlavičkou Red Bull mezi závody žen a mužů, přichystána je i řada atrakcí pro děti. Vstupenka stojí 300 korun. Program: Neděle 24. května: 9:00 cross country - muži do 23 let, 11:15 cross country - ženy elite, 14:15 cross country - muži elite