Největší zájem o kapra nastane už příští týden. „Navíc každoročně je přibližně stejný," podotkl předseda třebíčské organizace Moravského rybářského svazu Ivo Kacetl. „Rok od roku se ale pozvolna snižuje zájem o ryby třeba v létě. V minulosti o ně lidé stáli víc," poznamenal.

Sádky v Poušově už jsou plné ryb z výlovů, pro prodej konečným zákazníkům se brzy přesunou do kádí. „Prodávat budeme za stejné ceny jako po celý rok i loni. Neměli jsme důvod ke zdražení," řekl Kacetl.

Tradiční českou rybu bude prodávat i František Zimola z Petrovic. V plastových kádích v třebíčské ulici Smila Osovského se přesně za týden objeví kapři, ale také amuři nebo pstruzi. Jen u posledně zmíněných se cena oproti loňsku mírně zvýšila. „Donutilo nás k tomu zdražení krmiva," vysvětlil Zimola.

Na Vánoce ale podle něj patří kapr. „Lidé si ho žádají stále nejvíc. Žádný rok v tom není nijak výjimečný," mínil.

Jeho nabídky možná využije Jitka Jelínková z Třebíče. Kapra bude kupovat letos poprvé. „Dřív nám ho vždy chytil taťka, který je rybář," připomněla. „Rodiče sice letos uvažovali o tom, že kapra nebudeme mít vůbec, já si ale Vánoce bez něj neumím představit. Řekla jsem, že když nebude, tak půjdu na Štědrý den k sousedům," doplnila.

Jako náhradu za tradičního kapra lidé volí nejen kuřecí nebo vepřové řízky, ale i jiné druhy ryb. „Čím dál více se ptají na amury nebo pstruhy. Chtějí vyzkoušet něco nového. Amura třeba kvůli tomu, že není tak tučný jako kapr a má bělejší maso," líčil Kacetl. „Oproti kaprovi je to ale pro nás stále spíše dodatková nabídka," upřesnil.

Převážně kapra, a to ve výběrové i prvotřídní kvalitě, najdou zákazníci v Náměšti nad Oslavou v tamních sádkách Rybářství Velké Meziříčí. „Hlavní odbyt máme od velkoodběratelů, drobní zákazníci ale mohou také přijít," řekla Monika Houšková z náměšťských sádek. „Nestěžujeme si, zatím jsme vždy prodali všechno," dodala. Z hygienických důvodů si odtud ale mohou lidé odnést budoucí pochoutku pouze živou, u většiny přenosných stánků to lze i s vykucháním.