Žižkova 227/1 ve Žďáře nad Sázavou je adresa radnice i trvalé bydliště pro 812 občanů. K 31. prosinci 2011 to bylo 751 osob. „V řešení je čtrnáct žádostí o zrušení údaje o místu trvalého pobytu. To trvá v průměru jeden a půl až dva měsíce," informovala Lucie Kolbábková z odboru sekretariát tajemníka a vnitřních věcí. „Ovšem nefunguje to tak, že se člověk sám do úřadu přihlásí. Žádost musí podat třetí osoba," dodala.

Rostoucí tendenci má počet obyvatel s takzvanou úřední adresou také v ostatních městech v okrese. Radnici ve Velkém Meziříčí „obývá" 228 osob, v roce 2011 jich bylo asi o padesát méně.

„Počet žádostí, jež čekají na nabytí právní moci nebo na samostatné projednání je devět," sdělila Alena Šinkovská ze správního odboru. Na oficiální úřední adrese Příční 405, Bystřice nad Pernštejnem je hlášeno 275 osob, na adrese Městského úřadu ve Velké Bíteši má trvalý pobyt 95 osob, k poslednímu prosinci 2011 šlo o 85 osob, a ve Svratce 19 osob, přičemž v roce 2011 to bylo jen osm osob. „Na adrese ohlašovny Městského úřadu Nové Město na Moravě je evidováno sto sedmdesát dva občanů a v řízení je sedm žádostí," řekla Simona Komárová z odboru dopravy a vnitřních věcí.

Podat žádost o zrušení údaje o místu trvalého bydliště může majitel domu, ve kterém dotyčný dříve bydlel. Mezi obvyklé žadatele o zrušení data o trvalém pobytu se řadí mimo jiné exmanželé a bývalí druzi. Ve vztahu k několika osobám bylo v minulosti v okrese vedeno správní řízení z důvodu, že dotčený objekt byl zbourán, a výjimkou nebyly ani nezletilé děti. V tomto případě buď měly v době narození jejich matky trvalý pobyt na ohlašovně, nebo děti byly občany České republiky, ale narodily se matce-cizince, která neměla v Česku trvalý pobyt. Popřípadě se matka-cizinka s otcem předem nedohodla, že dítě bude mít evidován trvalý pobyt v místě trvalého pobytu otce.

--------------

Statistika

Počet obyvatel s takzvanou

úřední adresou v šesti městech

v okrese Žďár nad Sázavou:

Žďár nad Sázavou 812

Velké Meziříčí 228

Nové Město na Moravě 172

Bystřice nad Pernštejnem 275

Velká Bíteš 95

Svratka 19

Celkem 1601

zdroj: MěÚ