„V případě dalších potřeb bychom museli udělat rozpočtové opatření," uvedl místostarosta Velké Bíteše Tomáš Kučera. V této chvíli ještě nejsou známé všechny dotační možnosti.

Největší investicí bítešského rozpočtu na rok 2016 ve výši třináct milionů korun je stavba kruhové křižovatky ulic Růžová a Na Valech, kde budou vybudovány i nové chodníky, parkoviště a veřejné osvětlení. „Je to dlouhodobě problémové místo a na projektu spolupracujeme s Krajem Vysočina," vysvětlil místostarosta s tím, že na přestavbě se bude podílet i Svaz vodovodů a kanalizací (SVK) Žďársko, který tam zrekonstruuje kanalizační rozvody.

Milion korun je v rozpočtu vyčleněno na opravu chodníků, veřejného osvětlení a sjezdů ze silnice I/37 v ulici Lánice, což je spojeno s pokračující rekonstrukcí státní silnice Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) ČR. „Využijeme toho, že úsek bude rozkopaný a uzavřený, stejně tak tam SVK Žďársko opraví rozvody vody a vybuduje část kanalizace," konstatoval místostarosta. Podobné to bude i s uložením dešťové kanalizace v Lánicích. S tou je počítáno také v Tyršově ulici a celkem jsou na to vyčleněny dva miliony.

Peníze pro osady

Na opravy v bytových domech města včetně výměny výtahů rozpočet počítá s milionem korun, na pět milionů vyjde první etapa budování technické a dopravní infrastruktury v lokalitě Babinec a části pod školou. Tam bude v budoucnu připraveno na sedm desítek stavebních parcel. „V první etapě jde především o dotažení inženýrských sítí do této oblasti," řekl Tomáš Kučera.

Rozpočet obsahuje i dvoumilionovou investici související se zřízením městské policie. O ní se v Bíteši hovořilo řadu let. „K jejímu vzniku by mělo dojít od poloviny příštího roku a bude zatím čítat dva strážníky," sdělil místostarosta.

Novinkou jsou rovněž výdaje určené pro osadní výbory devíti místních částí Velké Bíteše. Jde o finanční částky ve výši od necelých padesáti tisíc do 430 tisíc korun v závislosti na počtu obyvatel té které osady s tím, že nevyčerpané prostředky se převedou do dalšího roku. „Osadní výbory se budou moci samy rozhodnout, kde tyto peníze nejlépe využijí, jde o finance určené na různé menší akce a běžnou údržbu," dodal Tomáš Kučera.