„V okolních domovech důchodců se čeká na místo i rok a půl, ta místa jsou tady potřeba,“ konstatoval bystřický starosta Karel Pačiska. „Kapacita domova důchodců v Mitrově, o který se místní lidé zajímají nejčastěji, je nedostačující, a protože domov je umístěn v bývalém zámečku, s rozšířením se nedá počítat,“ připomněl místostarosta Bystřice Josef Vojta.

Dům pro seniory v Bystřici postaví a bude provozovat společnost Senior domy pohoda, která podobných zařízení má po republice již několik, zařazených do krajské sítě zařízení poskytujících tyto služby příslušného kraje, a plánuje stavbu dalších. „Byli jsme si prohlédnout jejich dům pro seniory v Českém Těšíně, abychom viděli, jak to v domě vypadá a jak funguje,“ poznamenal starosta.

Práce dokončí do prázdnin.
V bystřických Lužánkách staví nové hřiště pro děti. Bude hodně netradiční

Město na stavbu domu pro seniory v místě za „pětivchoďákem“ prodá pozemky, koupě má být dvoustupňová, tedy uzavřená až po zhotovení a kolaudaci stavby. Podmínkou prodeje pozemku je závazek vybudovat potřebnou infrastrukturu včetně parkovacích stání a provést výsadbu zeleně a parkovou úpravu v okolí domu.

Stavět by se mělo v příštím roce a o rok později se počítá se zahájením provozu. „Máme příslib, že pětadevadesát procent provozní ztráty domu pro seniory uhradí kraj, zbývajících pět procent město,“ sdělil Karel Pačiska.

Další místo pro podobné zařízení určené penzistům provozované soukromou firmou je ještě za nedalekou biomasovou kotelnou, avšak s menší kapacitou.

V sobotu se lidé mohou mimo jiné těšit i na připomenutí návštěvy prezidenta Masaryka v Novém Městě na Moravě.
Do Města přijede prezident, bude uvítán chlebem a solí